Početna / BiH / Zanimljivosti: Prvi automobil u Zvorniku

Zanimljivosti: Prvi automobil u Zvorniku

Godine 1908. austrougarski ministar i zapovjednik žandarmerije u Bosni i Hercegovini, Mihael Apel (Michael von Appel) trebalo je da doputuje u Zvornik.

Svečani doček planiran je na Čauševcu (Trg pobjede) gdje se okupilo mnogo svijeta. Sav prostor bio je okičen raznim cvijećem, zastavama, parolama. To je bio veliki događaj za Zvornik,  u kojem se, barem do tada, rijetko šta dešavalo.

Prvi automobil u Zvorniku
Prva motorna vozila u Zvorniku – autobus i mala kola braće Blagojević – slika iz 1929. godineGost je trebao da dođe iz pravca Sarajeva, pa su sve oči bile uprte u tom pravcu. Očekivao se dolazak zaprege sa vitkim i jakim konjima i naravno sa raskošnim zaprežnim kolima.

Međutim ulicom Đure Pucara (danas Karađorđeva) pojavilo se vozilo bez konja, koje je puštalo čudne zvukove a iza istog dizala se velika prašina. Neki su čak povikali: “Bježite narode, bježite, eto konja bez kočijaša, pogazi će nas.” Nastala je vika, graja, plač djece. Narod se razbježao na sve strane, gdje je ko stigao. Tada je gost stigao sa vozilom pred svečanu tribinu na Čauševcu i kada se ugasio motor na vozilu i sve se smirilo, narod se počeo vraćati i okupljati, i u čudu gledati to vozilo kojim je zapovjednik stigao.

Eh, to je bio prvi zabilježeni susret Zvorničana sa automobilom….

(Zvornički.ba)

About Admin II

Pogledaj

povjereništvo 4

(FOTO) ODRŽANA PRVA SJEDNICA POVJERENIŠTVA SDA ZVORNIK

Danas, 16. septembra 2017.godine, sa početkom u 12:00h, održana je Konstituirajuća sjednica Povjereništva za OO …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.