Početna / NAJNOVIJE / Obuka u Srebrenici: kako napraviti Travnički sir

Obuka u Srebrenici: kako napraviti Travnički sir

U prostorijama „Kuće dobrih tonova“ održao se dvodnevni trenig, tokom kojeg su stočari iz Srebrenice mogu saznati kako se proizvode Travnički i Vlašički sirevi. Ovaj trening je organizovala Regionalna savjetodavna služba, a profesor Tarik Dizdarević sa Poljoprivredno-tehnološkog fakulteta u Sarajevu je stočarima pokazao sve faze proizvodnje Travničkog sira.

Obuka u Srebrenici: kako napraviti Travnički sir

„Poenta ove edukacije je da našim korisnicima, koji se bave proizvodnjom mlijeka i sira, direktno kroz edukaciju, a i kroz praktične vježbe, pokažemo kako se proizvodi sir. Nakndno ćemo vidjeti da li je ova obuka bila efikasna, po tome koliko će se sve ovo što su ljudi mogli vidjeti i čuti primjenjivati u domaćinstvima. Ova edukacija se dosta razlikuje od drugih. Prvo nam je bilo u interesu da naučimo ljude, a poslije toga i da praktično pokažemo kako se, u suštini, proizvodi taj sir“, rekao je za UPSMedia Dalibor Pantić, savjetnik za stočarstvo u Regionalnoj savjetodavnoj službi.
Proizvodnja Travničkog siraU posljednjih desetak godina se u opštini Srebrenica mnogo ulaže da se razvije stočarstvo, jedan od razloga zašto je ova obuka organizovana jeste i pilagođavanje domaćinstava, malih proizvođača, modernim trendovima u stočarstvu.

„U vremenima koja dolaze, naša domaćinstva neće biti konkurentna u proizvodnji i predaji sirovog mlijeka, tako da će oni, s ovim znanjem, imati mogućnost da svoje mlijeko proizvode u manjim količinama, ali da ga, nakon toga, prerađuju u, na primjer, Travnički sir, te će tako biti u prilici ostvariti određene prihode za svoje domaćinstvo“, dodao je Pantić.

Tokom obuke, stočari su se mogli upoznati sa dva različita načina proizvodnje Travničkog sira: industrijskim načinom, uz pomoć pasterizacije mlijeka i domaćim načinom, kakv se primjenjuje u Travniku, koji ne podrazumijeva pasterizaciju mlijeka.

(upsmedia.ba)

About Admin

Pogledaj

Dodijeljeni grantovi za 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva među njima jedna iz Podrinja

Dodijeljeni grantovi za 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva među njima jedna iz Podrinja

Predstavnici Farma II projekta i 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva potpisali su danas u …