Početna / BiH / Sutra nastavak školske godine u Zvorniku, obustava nastave u Liplju zbog bosanskog jezika

Sutra nastavak školske godine u Zvorniku, obustava nastave u Liplju zbog bosanskog jezika

U ponedeljak zvanično počinje drugo polugodište u ovoj školskoj godini i nastavak školske godine na prostoru cijelog Zvornika.

Sutra nastavak školske godine u Zvorniku, obustava nastave u Liplju zbog bosanskog jezika
FOTO: Ilustracija

Nažalost izvjesna je obustava nastave u područnoj školi u zvorničkom naselju Liplje gdje su roditelji učenika nastavu prekinuli krajem prvog polugodišta zbog oduzimanja prava na bosanski jezik. Nažalost dogovor o rješenju problema zbog bosanskog jezika nije postignut i izvjesno je da u ponedjeljak ujutro 22.1.2017.godine učenici područne škole u Liplju neće krenuti na nastavu. Pored toga postoji mogućnost da im se u protestu i bojkotu nastave pridruže i druge područne škole iz Zvornika koje pohađaju nastavu sa nacionalnom grupom predmeta.

Predstavnici roditelja učenika ostalih područnih škola na teritoriju Zvornika u kojima se pohađa grupa nacionalnih predmeta pridružit će se protestu zbog oduzimanja prava na bosanski jezik, najavljeno je sa nedavno održanog sastanka svih predstavnika roditelja učenika u Zvorniku. Ukoliko se bošnjačkoj djeci bude zabranjivalo izučavanje bosanskog jezika i u knjižice nastavi upisivati jezik bošnjačkog naroda protesti će se radikalizirati. Najavili su predstavnici roditelja prije nekoliko dana, a otvoreno pismo su uputili javnosti i predstavnicima vlasti.

Posjećamo da u ovoj školskoj godini  u šest osnovnih i 19 područnih škola nastavu pohađa  4.100 osnovaca od kojih su 425  prvačići na teritoriju grada Zvornik.
U dvije  srednje škole nastavu prati 1.510 srednjoškolaca od kojih su 396 upisani u prvi razred.  Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na vozače motornih vozila da povećaju oprez u blizini škola i vrtića od ponedjeljka, 22. januara.

Policijski službenici će, kao i prethodnih godina, prisustvom u blizini škola, te, prije svega, preventivnim djelovanjem spriječiti ugrožavanje djece u saobraćaju.

U saopštenju ranije upućenom je navedeno da će policijski službenici, s početka drugog polugodišta, vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja, sa akcentom na brzinu kretanja vozila i poštovanje odnosa vozač-pješak, a posebno na putnim pravcima kojim će se kretati veći broj djece.

(Zvornicki.ba)

About Admin

Pogledaj

Zvorničke princeze na tronu druge odbojkaške lige na kraju polusezone

Zvorničke princeze na tronu odbojkaškog prvenstva za seniorke i pionirke

U Zvorniku su juče igrane dvije odbojkaške utakmice u ženskoj konkurenciji u kojima je OK …