Alumina pred kolapsom

Alumina pred kolapsom
Zvornički motor privrednog razvoja

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ iz Zvornika Milorad Motika rekao je juče da stručni tim pravi plan za postepeni izlazak iz procesa rada, zato što ova kompanija ne može više da funkcioniše zbog blokade računa, koju je uveo Osnovni sud u Zvorniku 12. aprila.

Motika je na konferenciji za novinare naglasio da se mora uraditi plan izlaska iz procesa rada, jer su sada u sistemu ogromne količine lužine i kada bi došlo do prisilnog prekida desila bi se ekološka katastrofa.
„Upozoravam sve nadležne organe i strukture da je ‘Alumina’ u teškom stanju i da repromaterijala ima još za sutra, nakon čega počinje izlazak fabrike iz procesa rada“, upozorio je Motika i naglasio da su do sada nanesene ogromne štete fabrici, i finansijske i poslovne.

On je dodao da je fabrici već obustavljena isporuka lužine iz Rumunije i Mađarske, kao i rude boksit od dobavljača.

Motika je još jednom zamolio sve ljude koji su vezani u ovom procesu da se urazume i da se odblokira račun, a da je sve ostalo stvar onih koji su nadležni za rješavanje ovog slučaja.
Osvrnuo se na rad sudova u ovom slučaju koji zbunjuju javnost.
„Osnovni sud u Zvorniku ne prihvata ničije odluke, samo svoje lične. U saopštenju kojim se oglasio, Sud nigdje ne pominje da je stiglo rješenje Okružnog privrednog suda iz Banjaluke kojim se stavlja van snage rješenje sudije koja je blokirala račun, samo tvrde da je nadležan sud u Zvorniku“, rekao je Motika.

On je ocijenio da ovdje nije riječ samo o blokadi računa „Alumine“, već da je „pod hipotekom Republika Srpska“.

Motika je naveo da kada bi se na 155 miliona KM obračunala zatezna kamata, onda bi dug iznosio oko 300 miliona KM, te naglasio da „Alumina“ to ne može platiti.

Pravne zavrzlame i nelogicnosti, te nesposbnost svih uključenih u ovaj proces prijete da privredni pokretač Zvornik i cijele regije doživi potpuni kolaps.

Svi se nadaju i očekuju kraj igara koje se igraju oko tvornice glinice jer više nikom jasno ko je u pravo, a ko u krivu. Krivca se prebacuje sa jednih na druge, a radnici u strahu i neizvjesnosti.

Zvornicki.ba

Podijelite nas :

PREPORUČENO

Donacija za Zvornički.ba
Vaša e-mail adresa:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.