Tuzlom se juče širio miris bureka i ćevapa. Hiljade građana okupilo se na Trgu slobode, gdje se pokušava oboriti Ginisov rekord u pravljenju najvećeg bureka na svijetu, koji je pripreman u tepsiji prečnika šest metara, javlja Anadolu Agency (AA).

Tuzla: Burek od 650 kilograma i porcija od 1.500 ćevapa
Kako li samo ovo miriše

Burek teži oko 650 kilograma, što je između četiri i pet hiljada porcija, a šest sati je pripreman u lokalnom restoranu, čiji su kuhari razvili kilometar i po jufke. Prvobitno planirana porcija ćevapa “hiljadarka” povećana je na 1.500 ćevapa.

“Podijelit ćemo burek s narodom i dio ćemo poslati službama koje o nama brinu 24 sata, a to su vatrogasci, hitna pomoć, policija i Univerzitetski klinički centar. Naravno, imamo mnogo donacija danas od više privrednih subjekata prema institucijama koje rade s djecom”, izjavio je Omer Isović, organizator prvog tuzlanskog Gastro showa.

Isović je najavio da će u roku od tri mjeseca stići potvrda da li je oboren Ginisov rekord, te dodao da je do sada najveći burek na svijetu napravljen u Ljubljani i prečnika je 5,5 metara, ali nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda.




“Željeli smo s burekom i s ćevapima skrenuti pažnju domaćoj i svjetskoj javnosti na naša tradicionalna jela, iako su Slovenci zaštitili ćevap, on je bosanski i uvijek će biti. I još nešto na kraju, burek je s mesom”, poručio je Isović, te otklonio dilemu u vezi s nazivom ovog slasnog jela, kojeg nazivaju još i “kraljem pita”.

Osim obaranja rekorda, cilj događaja je i promovirati vrijednosti kupovine domaćih proizvoda.

U ovoj manifestaciji učestvuju i brojna kulturno-umjetnička društva, horovi, orkestri te sportski klubovi.

(AA/ nkp.BA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *