U Kobilićima kod Sapne ovog Ramazana pucanj topa označava završetak posta (VIDEO)

Mjesto Kobilići nalazi se na području sadašnje općine Sapna koja je do Dejtonskog sporazuma bila sastavni dio Zvornika. Mještani ovog mjesta došli su na ideju da se u njihovom mjestu pucanjem topa označi kraj posta tog dana i tako obavjesti sve postače da se mogu mrsiti.

U Kobilićima kod Sapne ovog Ramazana pucanj topa označava završetak posta
Džamija u Kobilićima

Nekada su starije generacije ovog prostora kraj posta tog dana označavali pucanjem prangija, a seoske legende kažu da su nekad topovi sa najviših kota Zvornika pucali po zalasku sunca i time obavještavali postače da je post tog dana završen.

Ideja o pravljenju topa u Kobilićima nastala je ranije, a ovog Ramazana je sprovedena i u praksu.
Jedan od mještana iz Kobilića, inicijator i pokretač ideje Said Smajlović o cijeloj aktivnosti i njenoj realizaciji za naš portal je izjavio:

Već dugo godina imamo ideju da se čuje top koji će označavati prekid posta u mjesecu Ramazanu odnosno, najavljivati iftar. Pošto smo ove godine na munari džamije naše Kobolićke ljepotice radili rasvjetu,i tu utrošili dosta vremena i energije. tako nismo ni stigli kvalitetno pripremiti top za pucanje.

Ove godine smo improvizovali top, a nadamo se da će ako Bog da u narednim godinama biti i prava maketa topa koja će biti upotrebljavan samo uz Ramazan za označavanje iftara i za bajrame. Ovim topovskim pucanjem želimo se malo vratiti u prošlost kada se prangijama najavljivao prekid posta.

U Kobilićima kod Sapne ovog Ramazana pucanj topa označava završetak posta
FOTO: Ilustracija
Drago nam je da smo na području općine Sapna i cijelog zvorničkog medžlisa prvi koji će prekid posta najavljivati topom i ezanom zajedno. 

Džematlije Kobilića pripadaju zvorničkom Medžlisu islamske zajednice, a teritorijalno Kobilići su naselje koje je mjesna zajednica u općini Sapna.

U nastavku pogledajte i video snimak iz Kobilića uvremenskom periodu isčekivanja znaka za iftar i kraj posta.

Zvornicki.ba

 

Podijelite nas :

PREPORUČENO

Donacija za Zvornički.ba
Vaša e-mail adresa:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.