Melvud grada Zvornika održan u džamiji Rijeka

0
Melvud grada Zvornika održan u džamiji Rijeka
Centralna svecanost

 

Melvud grada Zvornika održan u džamiji Rijeka
Centralna svecanost

Danas je 12. Rebiul – evel i prava je rijetkost da se lunarni kalendar poklapa sa kalendarom koji mi danas koristimo. Ovaj posebni dan obilježava se medju muslimanima jer se veže za dan kad je rođen božiji poslanik Muhamed a.s.. U čast poslanika 12.decembra je u Zvorniku, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice ovog grada, organizovan MEVLUD, na kojem su pored prepune džamije džematlija sa ovog medžlisa, prisustovale i džematlije iz susjednih džemata i opština.
Svečanost su prelijepim učenjem ilahija i kasida uveličali članovi “Akademskog hora” Islamskih nauka iz Sarajeva i gost predavač prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakutleta Islamskih nauka u Sarajevu.

Medju muslimanima Bošnjacima Zvornika već duže vremena traži se način kako centralni Mevlud medžlisa IZ Zvornik proglasiti danom Mevluda grada Zvornika i gradske uprave. Ukoliko do toga ne dodje i ne bude bilo razumijevanja onda Bošnjacima Zvornika mora se dati odgovor na pitanje kako to da postoji krsna slava Grada i tome slični datumi i svecanosti. – Bile su rijeci jednog odprisutnih koji je zelio ostati anoniman.

Kako je sve izgledalo možete pogledati kroz našu foto galeriju.

mevlud4 mevlud5 mevlud2 Melvud grada Zvornika održan u džamiji Rijeka

(zvornicki.ba)