Kako zaustaviti odlazak ljekara iz BiH: “KCUS će zaposliti najbolje studente medicine”

0
Kako zaustaviti odlazak ljekara iz BiH: “KCUS će zaposliti najbolje studente medicine”

Kako zaustaviti odlazak ljekara iz BiH: “KCUS će zaposliti najbolje studente medicine”

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta Sarajevo (SPUS) obavili su nekoliko razgovora sa direktoricom Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Sebijom Izetbegović, ministricom zdravstva KS Zilhom Ademaj i premijerom Elmedinom Konakovićem i dogovorili korake kako bi najbolje ljekare zadržali u BiH.

Zbog sve većeg problema odlaska mladih ljekara iz Bosne i Hercegovine, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta održali su niz sastanaka sa upravom Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo sa direktoricom Sebijom Izetbegović na čelu.

“O istoj temi smo razgovarali i sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i resornom ministricom Zilhom Ademaj. Postigli smo saglasnost da se svi subjekti medicinske struke i nauke, kao i resorna ministarstva, trebaju uključiti u proces rješavanja ovog problema. Također, postigli smo konsenzualan stav da naša društvena zajednica hitno mora prestati školovati medicinski kadar za Austriju, Njemačku i ostale države zapadne Evrope te da je to interes države. To planiramo postići tako što će KCUS ‘otvoriti vrata’ za najbolje studente Medicinskog fakulteta UNSA te im pružiti priliku za zaposlenje i specijalizaciju, a prema mišljenju direktorice KCUS-a, to trebaju uraditi i ostale zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo”, navodi se u saopćenju SPUS-a.

Kao jednu od mjera, direktorica Kliničkog centra predložila je i otvaranje Istraživačkog centra u toj ustanovi, gdje će mladi diplomanti dobiti priliku za prvo zaposlenje, sticanje znanja i uslova za specijalizaciju, kao i priliku za dokazivanje.

“Radi definisanja puta zapošljavanja, kreiranja strategije, kao i izmjene pozitivno pravnih propisa iz oblasti zdravstva, u narednom periodu inicirat ćemo sastanak sa Federalnim ministarstvom zdravstva, premijerom Kantona Sarajevo i resornom ministricom, direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, upravom ostalih zdravstvenih institucija u Kantonu Sarajevo, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, kao i Ljekarskom komorom koju ovim putem pozivamo da aktivno učestvuje u ovim procesima”, navodi se u saopćenju.

Mladi, pametni i obrazovani ljudi, općenito, najveći su resurs države Bosne i Hercegovine. Proces obrazovanja mladih ljekara je izuzetno skup i njihov angažman u službi zdravlja građana Bosne i Hercegovine jeste temeljni razlog njihove odluke da se bave tim plemenitim zanimanjem.

“Društvo u cijelosti dužno je omogućiti mladim ljudima šansu za obavljanje te plemenite misije u svojoj domovini, zato pozivamo sve subjekte da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema”, zaključuje se u saopćenju SPUS-a.

(Bportal.ba)