Istraživanje: Facebook nas čini nesretnim, a zavidne ljude tužnim

0
Istraživanje: Facebook nas čini nesretnim, a zavidne ljude tužnim

Istraživanje: Facebook nas čini nesretnim, a zavidne ljude tužnim

Rezultati istraživanja Univerziteta u Kopenhagenu objavljeni su u izvještaju koji sugerira ljudima koji da ugase profile na društvenim mrežama, jer ih pauza od Facebooka može učiniti sretnijima i manje zavidnim.

Istraživači iz Danske otkrili su da nas Facebook čini nesretnim i da ljude koji su zavidni čini depresivnim.

Rezultati istraživanja pokazali su da su korisnici koji su napravili sedmičnu pauzu od društvenih medija bili mnogo zadovoljniji svojim životom.

Univerzitet u Kopenhagenu sproveo je istraživanje nad 1.095 osoba koje svakodnevno koriste Facebook. Polovina ispitanika nije imala pristup Facebooku sedam dana, a polovina je posjećivala Facebook kao i prije eksperimenta.

“Ljudi dnevno provode sate i sate na Facebooku. Činjenica je da smo povezaniji nego ikad prije, ali da li je to dobro za nas?”, napisao je Morten Tromholt, autor studije.
Sudeći prema novoj studiji odgovor je “ne”. Činjenica je da nas Facebook bombardira vijestima drugih ljudi, a te informacije mogu učiniti da se osjetimo više tužnima, jer nas uporođeivanje sa drugima čini nezadovoljnima.

To su pokazali i rezultati studije. Korisnici koji nisu koristili Facebook sedam dana rekli su da su se osjećali bolje. Rekli su i da im je bilo lakše koncentrisati se na druge stvari i da su više razgovarali sa osobama iz okruženja. 55 posto njih je priznalo da nisu pod stresom.

Istraživanje: Facebook nas čini nesretnim, a zavidne ljude tužnim

Korisnici društvenih mreža, posebno Facebooka i Instagrama, često se trude prikazati u najbolje mogućem svjetlu zbog čega drugi korisnici stvaraju pogrešnu sliku, jer vide samo jednu stranu njihovog života.

Danski institut želi napraviti i dugotrajnije istraživanje, ali nisu sigurni koliko bi volontera pristalo na godinu dana bez Facebooka.