Jesti slatkiše i gubiti kilograme? Da moguće je !

0
Jesti slatkiše i gubiti kilograme? Da moguće je !
Izbjegavati sve sa fotografije

Kada se spomene zdrava ishrana svi odmah pomisle na razna gladovanja i odricanja naših omiljenih slatkiša, pizza, kolača…

 

ilmiccc
Jako korisna vježba, radite je što više možete

Osim ovog gladovanja i jeste tačno s jedne strane, ali zbog toga postoji cheat obrok koji je tu da zadovolji našu potrebu i želju za onim što volimo. Lijepo je znati da postoji obrok koji je tako ukusan i koji tako volimo, a i da pomaže sagorijevanju masti i povećanju mišićne mase. Ono što je bitno za cheat obrok jeste da se u jednom satu u sedmici malo „opustimo“ i pojedemo ono što volimo, ali i da se cijele sedmice pridržavamo zdravog načina ishrane i redovne treninge da bi ovaj obrok obavio svoju pravu funkciju.

Funkcija ovog obroka jeste da zavara stomak, cijlu sedmicu jedemo zdravo i naš organizam se ond apočne navikavati na takav način ishrane, što može dovesti do zastoja u napretku. Onda dođe cheat ( obrok varanja)  obrok da sve to restartuje i zbuni organizam i time dovede do ponovnog gubljenja masnih naslaga. Pored toga što je vrlo korisno za mršavljenje, zadovoljit će i naš mozak koji misli da ne može bez slatkiša i nezdrave hrane.

Zdrave navike treba praktikovati, ali poneki “grijeh” dobro dođe.

Ono što nam donosi cheat obrok je da kad je tijelo u kalorijskom deficitu, proizvodnja tiroidnih hormona T3 i T4 (važni za regulaciju metabolizma) opada, što je jedan od razloga usporavanja metabolizma.

Jesti slatkiše i gubiti kilograme? Da moguće je !
Izbjegavati sve sa fotografije

Osim tiroidnih hormona, u usporavanju metabolizma sudjeluje i niz drugih faktora. Tijelo usporavanjem metabolizma nastoji izjednačiti energetske potrebe sa smanjenim kalorijskim unosom.

Daljnji efekt prolongiranog niskog kalorijskog unosa je povećanje koncentracije kortizola (kataboličkog hormona), što dovodi do pojačanog trošenja (razgradnje) mišića.

Osim toga, još jedan hormon u brzini metabolizma igra bitnu ulogu, a to je leptin. On je vrlo bitan u regulaciji apetita i zadaća mu je spriječiti prejedanje organizma. Pojednostavljeno, on je glasnički hormon koji komunicira sa hipotalamusom i govori organizmu hoće li za energiju trošiti masti ili neće. U okolnostima prolongiranog kalorijskog deficita, koncentracija leptina također pada.

Jasno je da sa navedenim hormonalnim statusom fat burning staje, a tijelo počinje trošiti dragocijeni mišić, što je najgori zamislivi scenarij za nekoga kome je cilj potpuno suprotan.

Svemu tome se suprotstavlja cheat meal koji vraća odgovorne hormone u smjeru povoljnom za nastavak fat burninga i čuvanja mišićnog tkiva. Nakon cheat meala koncentracija tiroidnih hormona se povećava, a s time i brzina metabolizma. Sljedeći pozitivan efekt je povećani bazalni metabolizam.

Osim toga, razina kortizola se snižava, a koncentracija njegovog antagonista – inzulina – raste. Razina leptina također raste, ali tu je bitno naglasiti prednost cheat meala kod kojega prevladavaju ugljikohidrati nad mastima.

Ispitivanja su pokazala da je kod grupe koja je uzimala ugljikohidrate razina serumskog leptina porasla za 28%, dok kod grupe koja se prepustila uživanju u masnom obroku nije zabilježeno nikakvo akutno povećanje koncentracije serumskog leptina.

Pozitivnim učincima treba pridodati i povećani TEF (thermic effect of food) što prati pojačana termogeneza.

Svi ti nabrojeni efekti (a vjerojatno ih ima još) su međusobno povezani i isprepleteni i zajedno vode k istom cilju – ubrzanom trošenju masti u tijelu.

Poanta priče je da cheat obroci stvarno djeluju ako je njihova upotreba opravdana i ako ih tempiramo na odgovarajući način.

Jesti slatkiše i gubiti kilograme? Da moguće je !
Poslušajte savjete na vrijeme kako ne bi imali ovu situaciju

Također ukoliko vam se desi da taj obrok pretvorite u dva, tri ili cijeli dan, a možda i dva dana cheat obroka, nemojte da se obeshrabrite i da mislite da ste slabim, nego se nakon toga dignite i nastavite kao i prije. Bitno je da ne odustajete i da vjerujete u sebe.

(zvornicki.ba)