Zaledilo Zvorničko jezero (FOTO)

0
Zaledilo zvorničko jezero (FOTO)

Zaledilo zvorničko jezero (FOTO)

Zvorničko jezero je poslije dugo vremena ponovo zaledilo. Velike hladnoće i minusi oformili su ledenu koru na površini jezera koje se prostire oko naselja Divič. Jutros je u pojedinim dijelovima Zvornika izmjereno i minus 25 celzijevih stupnjeva.

Iako se čini debelom, ova ledena kora je jako krhka i lomljiva te se savjetuje svima da ne prilaze površini,  a posebno da se penju na istu.

U nastavku pogledajte fotografije koje nam šalje Ejub Mehmedović.

Zaledilo zvorničko jezero (FOTO) zvjezero1

Zaledilo Zvorničko jezero (FOTO)
FOTO: Ahmed Hadziefendic- Ne pokušavajte ovo

Naime, pojedina tijela tekuće i stajaće vode u Bosni i Hercegovini očekivano su zaleđena što je kreiralo bajkovite prizore pored našeg jezera, onda od sarajevske Bentbaše, preko lukavačkog jezera Modrac pa do hercegovačkog Boračkog jezera.

Uzrok su svakako niske temperature koje su, iako ne neobične za ovo doba godine, došle manje-više preko noći nošene utjecajem ekstremnih vremenskih prilika sa iz zapadne Rusije.

Također, zaledilo je i korito rijeke Bosne u i oko Zenice, te dio korita rijeke Drine. Ipak, posebno je zanimljivo Boračko jezero kao jedno od rijetkih hercegovačkih lokacija koje trpe hladnoću inače zastupljenu u sjevernijem i centralnom dijelu države.

Led se na spomenutim lokacijama u BiH neće otopiti do kraja sedmice. Naime, za danas su izmjeren slične temperature s jutarnjom temperaturom od minus 20 do minus 13, na jugu od minus 8 do minus 2, na planinama i visoravnima do minus 24, a najviša dnevna od minus 12 do minus 6, na jugu od minus 2 do 3 stepena.

(zvornicki.ba)