Kako se doktori štite od virusa gripe (savjeti)

0
Posjete u zvorničkoj bolnici se odvijaju prema rasporedu, pročitajte savjete kako se zaštiti od gripa
FOTO: Ilustracija

Prema nekim nezvaničnim podacima, trenutno na prostoru Grada Zvornika, aktivno oboljelih od virusa gripe je preko 8 hiljada. Ali, napominjemo, to su nezvanični podaci, jer mnogi se ne javljaju doktorima, a predpostavka je da je broj mnogo veći.

U vrijeme kad našim krajevima hara virus gripa, čim neko i kihne,  odmah se uplašimo da se i sami ne zarazimo

Međutim, jesmo li se ikada pitali kako je doktorima koji su svakog dana u grotlu zaraze, odnosno šta oni to poduzimaju da se zaštite?

doktori - pregledi

Naime, u nastavku teksta donosimo Vam odgovor na postavljeno pitanje.

Najvažnije je, tvrde svi doktori, da se odmah po pregledu svakog pacijenta, odmah temeljno operu ruke, a neki od njih to čine i više stotinu puta, zavisno od broja pregledanih pacijenata.  No, i kad nisu u službi, neki od doktora, dnevno operu ruke čak i preko 50 puta.

Iz tih razloga doktori preporučuju da se ruke peru polahko, idealno vrijeme od 20 do 30 sekundi, i to toplom  vodom i sapunom.

Drugi savjet doktora je da, za vrijeme virusa gripa, držite ruke što dalje od usta i nosa. Ruke su veliki izvor bakterija, te ih zbog toga, posebno u zimskim mjesecima, treba držati što dalje od usta i nosa. Obavezno zimi hranu treba konzumirati priborom ili zavisno od vrste hrane koju unosite u sebe, omotati istu nekim papirnim ubrusom.

Čistite sve površine oko sebe. Šta to znači? To znači da u vrijeme virusa gripe vodite više pažnje o čišćenju površina koje koristite, posebno tastatura ili mobilni telefoni.  Poželjno bi bilo da uz sebe uvijek imate antiseptički gel ili maramice, kojima možete pobrisati sve ono što koristite sa drugima, uključujući i olovke.

Med i fiziološki rastvor su važan faktor kojim možete zaustaviti virus gripe. Naime, ukoliko osjetite da Vas počinje da boli grlo najbolje rješenje je med ili propolis, a u slučaju začepljenja nosa najbolji je fiziološki rastvor (slana voda).

Pileća supa

Preporuka doktora, odnosno najčešće preventivno rješenje za spriječavanje virusa gripa je pileća supa. Naime, njezina toplina u prvom redu pročišćuje disajne kanale, a ujedno dokazano je da ona uveliko pomaže u jačanju imuniteta.

Skoro svaki doktor često, pored uobičajnog unošenja voća i povrća, često u sebe unose vitamine kroz šumeće tablete.  Pored toga, preporučuju da se češće piju biljni čajevi, kombinacija sa limunom i medom.

Većini su ovo manje više poznate činjenice, ali ipak, priznali ili ne, slabo ih praktikujemo. Ipak,  kad “zagusti”, odnosno kad virus gripa već uzme maha, doktori preporučuju da se prvo proba sa “narodnim” tradicionalnim metodama, jer ukoliko je tek virus počeo, posjeta doktoru može izazvati i još veći negativni uticaj,  zbog drugih već oboljelih.

Naravno, u slučaju da se pojavi višesatna povišena temperatura,  savjet je odmah javljanje doktoru, jer ista može prouzrokovati velike komplikacije u vidu upale pluća ili čak gore.

(Zvornički.ba)