Snijeg štiti usjeve od hladnoće i daje im potrebnu vlagu

0
Snijeg štiti usjeve od hladnoće i daje im potrebnu vlagu

Snijeg štiti usjeve od hladnoće i daje im potrebnu vlagu

Snijeg je među poljoprivrednicima u našoj zemlji itekako poželjan. Snijeg je prekrio oranice i na taj način zaštitio usjeve od temperatura koje su danima bile dosta ispod nule. Osim toga, snijeg zemlji daje potrebnu vlagu, zbog čega se poljoprivrednici nadaju da će se zadržati još neko vrijeme.

“To što su poljoprivredne površine pokrivene snijegom je povoljan momenat. Na taj način jesenji usjevi, uglavnom pšenica, ne trpe niske temperature, jer ih štiti sloj snijega. Opasno bi bilo da nema snijega, a da su temperature niske”, kazao je za Klix.ba Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika KS.

Niske temperature mogu dovesti do izmrzavanja određenih vrsta voća, ali ono kontinentalno, poput jabuka, krušaka i šljiva je otporno na niske temperature u fazi kada pupovi “spavaju”.

“Sve stagnira do proljeća, mraz nije naštetio višegodišnjim nasadima. Nema šteta za voće jer ono stagnira, vegetacija je zamrla, a snijeg nije takav da bi lomio grane. Vrijeme je idealno i za sada nema nikakvih šteta”, rekao nam je Nedžad Bičo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Niske temperature i snijeg nisu dobrodošli među plasteničkim proizvođačima u Hercegovini, jer se plastenici moraju zagrijavati da bi se zasađena površina održala, a dodatno zagrijavanje znači i veće troškove za grijanje. Ipak, za neke je veći problem vodosnabdijevanje.

“Sve je zaledilo, visina snijega je oko 25 centimetara, temperatura ide do -13. Led i vodosnabdijevanje su nam najveći problem, a temperatura ne pogoduje ni plastenicima”, kazao je za Klix.ba Miroslav Kisina iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Selo u Srcu” Tuli – Trebinje.

Sead Jeleč ističe da snijeg neće naštetiti poljoprivrednim radnjama planiranim za proljeće ukoliko se zadrži do kraja februara.

“Proljeće može doći malo kasnije, što nije nepovoljna situacija jer usjevi i biljke nadoknade nedostatke zbog kasnijeg proljeća. Sada se ne može govoriti o bilo kakvim štetama po zasijane površine zbog snijega i niskih temperatura. Snijeg je uvijek poželjan u januaru i februaru”, tvrdi Jeleč.

U iščekivanju proljeća, poljoprivrednici će vrijeme iskoristiti da naprave plan uzgoja, poprave ili kupe alat i kvalitetno sjeme, gnojiva i pesticide. Također, bliži se vrijeme prihranjivanja pšenice, zobi, ječma i repice koje zima iscrpljuje, a čim vremenske prilike dozvole, počinje sjetva ranog povrća.

(klix)