Vozači i automehaničari, sretan vam 15. januar

0
Vozači i automehaničari, sretan vam 15. januar

Vozači i automehaničari, sretan vam 15. januar

Veliki broj stanovnika svakodnevno se služi sredstvima javnog prijevoza, ali se rijetko ko sjeti onih koji to zapravo omogućavaju, a to su vozači i oni koji održavaju vozila. Svaki 15. januar je poseban datum za ove ljude, jer tada se obilježava Dan vozača i automehaničara.

Tradicija obilježavanja 15. januara kao Dana vozača i automehaničara nastala je davne 1960. kada je Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača Jugoslavije.

Nekada se ovaj dan slavio izletima i druženjima, vožnjama po gradovima, skupovima vozača i automehaničara, te sličnim aktivnostima. Međutim, danas se ova 57-godišnja tradicija svela na svega nekoliko mjesta.

Tako se u Tuzli 15. januar obilježeva tradicionalnim defileom vozila kroz centar grada.

Naime, u ovom gradu je aktivno najveće udruženje vozača koje ima više od 300 članova. Autobusi, kamioni, traktori i druga vozila običnoprolaze preko južne i sjeverne saobraćajnice, a defile se okonča na mjestu polaska.

Petnaesti januar obilježe i kompaniji Centrotrans Eurolines, koje  proglase najboljeg vozača i automehaničara godine.

Redakcija portala Zvornicki.ba svim vozačima želi sretan 15. januar, da svoj dan provedu u sreći i veselju, uz mnogo uspjeha u životu i mnogo pređenih kilometara. Također izražavamo nadu da će im vlasti makar malo olakšati duge sate iza volana tako što će kvalitet saobraćajnica biti podignut na viši nivo, a samim tim i njihova sigurnost i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju.

(zvornicki.ba-klix)