Plivanjem u hladnoj vodi obilježen pravoslavni praznik “Bogojavljanje”

0
U petak sedmo plivanje za Časni krst na Zvorničkom jezeru
Prošlogodišnja pobjednica u Zvorniku
Plivanjem u hladnoj vodi obilježen pravoslavni praznik "Bogojavljanje"
Ovogodišnja pobjednica u Zvorniku

Pobjednica jučerašnjeg plivanja za Časni krst na Zvorničkom jezeru je osamnaestogodišnja Milana Mijatović iz Čelopeka kod Zvornika koja je bila jedina djevojka među 20 učesnika.

Sveštenik Rade Tešić uručio joj je veliki srebreni krst, dar zlatare „Dimitrić“, koji je ranije osveštan. Dugo već mi je bila želja da plivam na Bogojavljenje i ove godine sam odlučila da učestvujem. Iako su niske temperature izdržalo se i nije bilo strašno rekla je Milana koja je učenica četvrtog razreda Saobraćajne škole.

Tešić je podsjetio da je ovo šesto plivanje za Časni krst koje organizuju Srpska pravoslavna crkvena opština Zvornik i zvornički Rafting klub „Eko Drina“. Takmičari koji su učestvovali bili su iz Zvornika, Vlasenice, Bijeljine, Novog Sada i okolnih mjesta , rekao je Tešić.

Prije plivanja u crkvi Svetog Arhiđakona Stefana na Mlađevacu (crkva poslije Diviča) služena je sveta liturgija, a potom je na platou Rafting kluba na Zvorničkom jezeru obavljeno blagosiljanje plivača. Sve prijavljene pregledao je doktor koji je na osnovu pregleda odobrio njihovo učestvovanje.

Za publiku koja je bodrila plivače bilo je obezbjeđeno posluženje – toplo vino.

Plivanjem u hladnoj vodi obilježen pravoslavni praznik "Bogojavljanje"

Srpska pravoslavna crkva proslavlja obilježava praznik “Bogojavljenje”, to je prema biblijskom vjerovanju praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove riječi: „Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni“.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se prema hrišćanskom vjerovanju smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano u Bibliji, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: „Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji“.

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – „Bog se javi!“ i „Vaistinu se javi!“.

U mnogim gradovima i mjestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode, pa je tako održano i u Zvorniku.

osvit/zvornikdanas