Šaljite i primajte novac, kupujte i kladite se putem online računa iz vlastitog doma

0
Porez koji se uvodi freelancerima u Federaciji BiH otjerat će još 50 hiljada mladih iz BiH
FOTO: Ilustracija

Hands holding a credit card and using laptop computer for online shopping

Kupovina, plaćanje računa, slanje novca rodbini i prijateljima, klađenje i sve to iz vlastitog doma sve je popularnije u Bosni i Hercegovini i njenim građanim. Finansijski internet servisi kao što su Skrill i Paypall spadaju među najpopularnijim za korištenje u BiH, a njihova je prednost jednostavnost i efikasnost prilikom korištenja ovih servisa. Da bi se ovaj vid servisa koristio dovoljno je da znate koristiti internet, imate vlastiti e-mail, minimalno poznavanje engleskog jezika (a i to nije neophodno ukoliko Vam neko od povjerenja objasni proceduru korištenja ovih servisa) i da posjedujete Visa karticu u nekoj od banaka u BiH.

Otvaranje online račun na skrillu ili paypalu je vrlo jednostavna. Novac na svoj online račun dodajete sa vlastitog bankovnog računa uz pomoć Visa kartice i brojeva koje dobijate na njoj. Pored toga što novac sebi dodajete sa vlastitog računa isto tako je moguće primati novac na internet račun (ukoliko Vam neko pošalje, zaradite novce, dobijete na kladionici..), tom prilikom internet servisi ne uzimaju proviziju za transakciju. Poslije, kada svoje novce sa online računa poželite podići u gotovini, imate opciju za isplatu putem visa kartice, ta transakcija traje od 2 do sedam dana nakon tog vremenskog perioda moguće je vlastiti novac u gotovini podići na bilo kojem od bankomata u cijeloj BiH. Prebacivanje novca sa  online računa na Vašu visa karticu naplaćuje se od 5 do 10 konvertibilnih maraka. Međutim, ukoliko šaljete novac sa jednog online računa na drugi tj. šaljete nekom pare, onda provizije nema, ukoliko kupujete na e-bay, amazon, piku ili nekom drugom webshopu u BiH ili bilo gdje u svijetu, a koji ima svoj online račun, onda provizije opet nema, kao i za klađenje na većini kladionica koje imaju svoje online račune. Uz pomoć skrilla i paypal servisa možete se povoljnije kladiti u bilo kojoj kladionici svijeta ili online kazina. Evantualne dobitke na vlastiti online račun ponovo ne plaćate transakciju, a dosta česte su akcije i povoljne ponude kojima možete pristupiti ukoliko posjedujete svoj online račun.

Navedeni finansijski internet servisi Skrill i paypal su stopostono su sigurni i od povjerenja za korisnike jer u svom postojanju još uvijek nisu imali pronevjeru ličnih podataka i finansija svojih korisnika.

U nastavku nešto detaljnije o navedenom i konkretni koraci kako doći do online računa.

Skrill

Skrill je također e-wallet, odnosno internet novčanik kao i Paypall. Za otvaranje računa potrebna Vam je e-mail adresa, te tačni podaci.

Nakon što otvorite račun, kod njih novac možete uplatiti sa kreditnih i debitnih kartica, te bankovnom doznakom (uplata u banci na njihov račun), a uplaćen novac možete koristiti za uplate na interenet kladionice, za slanje novca prijateljima i rodbini (koji su registirani na Skrillu) kao i za plaćanje roba i usluga na internetu.

Isplata novca može ići na vašu Visa karticu, na vaš bankovni račun ili ukoliko se odlučite za Skrill Prepaid MasterCard, isplatiti se možete u bilo kojem trenutku, na bilo kojem bankomatu u svijetu koji prihvaća MasterCard.

prednosti Skrilla su:

-brze transakcije novca (bez ostavljanja brojeva vaših kreditnih i debitnih kartica)
-Mogućnost korištenja Skrill Prepaid kartice za plaćanje i na bankomatima, gdje god je dostupan MasterCard
-velika sigurnost transakcija (slanje novca drugom korisniku, plaćanje roba i usluga, uplata na internet kladionice, poker sobe i kasina)
-niski troškovi korištenja (kod uplata karticama od 1-3%), kod plaćanja kupovine sa Skrill karticom nema troškova.

Ukoliko želite otvoriti vlastiti račun na Skrill, kliknite na link ispod:

Napravi račun na SKRILL-u

 

 

Paypal

Internet novčanik, koji služi za slanje i primanje novca, ali i posreduje kod plaćanja kreditnim karticama. Na svoj račun novac možete uplatiti putem svih kreditnih i debitnih kartica, a isplatiti se možete na VISA karticu. Paypal se najćešće koristi za plačanja u Americi i Velikoj Britaniji, a prednost je u tome što dodatno zaštićuje vaše uplate kreditnom karticom (za što se ne morate niti registrirati).

Paypal je sličan Skrillu, samo što se na njemu novac ne može zadržavati. Ukoliko imate sredstava na Paypal računu, ona će biti prebačena na vašu Visa karticu, naravno ako ih odmah ne uplatite negdje.

Paypal je dakle samo prolazno sredstvo za plačanje, jer služi kao posrednik između vaše banke i kladionice, odnosno internet trgovine.

Ukoliko želite otvoriti vlastiti račun na paypalu kliknite na link ispod:

Napravi račun na PAY PAL-u