Medvjeđi luk (srijemuš) lijek i poslastica na dohvat ruke

0
Medvjeđi luk (srijemuš) lijek i poslastica
FOTO: Ahmed H. Prirodno stanište srijemuša

Medvjeđi luk (srijemuš) lijek i poslasticaRegija Podrinja bogata je srijemušom ili medvjeđim lukom i ovu biljku koja je izuzetno cijenjena možemo pronaći u svakoj većoj šumi u Podrinju. U nastavku pročitajte nešto više o ovom prirodnom blagu koje prvo u prirodi dospijeva i sazrijeva za naše trpeze.

To je biljka (lat. Allium ursinum) iz obitelji ljiljana. Raste na sjenovitim i vlažnim mjestima (u vlažnim šumama, uz potoke i rijeke, po udolinama, planinskim krajevima). Raste i u našim krajevima. Sastoji se od stabljike i plosnatih, šiljatih, sjajnih tamnozelenih listova. Naraste do visine 20-30 cm. U vrijeme cvatnje cvjeta bijelim cvjetovima.

Svakog proljeća nalazimo ga na pijacama i u trgovinama voća, povrća i začina. Snažna je mirisa i intenzivne zelene boje, a nutricionisti ga cijene čak i više od češnjaka, na koji podsjeća i mirisom i okusom.

Čistač organizma

Medvjeđi luk bogat je mineralnim solima, vitaminom C i betakarotenom. Ima jaka antiobiotska i antibakterijska svojstva. Izuzetan je čistač organizma. Odlično je sredstvo kao kupka za nadraženu kožu, ekceme, dermatitise, modrice, hematome i rane, a posebno je dobar za lišajeve.

Medvjeđi luk (srijemuš) lijek i poslastica
FOTO: Ahmed Hrustanović, u šumama Srebrenice -proljeće 2015.g.

Osim kao lijek, srijemuš se koristi kao začin i ukusno povrće. Upotrebljava se samo u svježem obliku. Sušenjem i kuhanjem nestaju njegova ljekovita svojstva. Srijemuš ima i jednu veliku vrlinu; ubran može se u hladnjaku održati 7-10 dana.

Medvjeđi luk (srijemuš) lijek i poslastica
FOTO: Ahmed H. Prirodno stanište srijemuša

Medvjeđi luk je originalan i ukusan dodatak salatama, a može se dodati i u kuhanu blitvu ili špinat kojima tada intenzivira okus. Može se dodati i pečenom mesu i drugim jelima (začini se otopljenim maslacem pa se doda kao prilog mesu) Možete ga sitno nasjeckati i dodati u svježi kravlji sir. Juha od medvjeđeg luka ukusna je i nadasve okrepljujuća. Od svježih listova možete napraviti i sok, pesto, tinkture, vino i med.

Osnovna ljekovita svojstva su mu:

– smiruje i liječi kašalj
– jača srce i oslabljeni srčani mišić
– štiti kao preventiva od infarkta
– usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih
– smanjuje visoki krvni tlak
– poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje
– smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove
– omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri
– potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale
– djeluje ljekovito na maternicu
– sprečava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume
NAPOMENA: NE BERITE MEDVJEĐI LUK AKO NISTE SIGURNI; LAKO GA JE ZAMIJENITI ZA OTROVNI MRAZOVAC , ĐURĐICU ILI ČEMERIKU, jer im je lišće posve nalik na lišće medvjeđeg luka, a i stanište medvjeđeg luka i đurđice je slično – sjenovita i vlažna mjesta! Srijemuž voli zdrava tla a uz potok obilno raste. Nijedna biljka koja je slična srijemušu ne miriše na bijeli luk.

Medvjeđi luk (srijemuš) lijek i poslastica

Druge biljke tako ne mirišu. Ukoliko niste sigurni, ne berite, radije pitajte nekoga tko poznaje biljke. Uvjetno je list srijemuša sličan s listom đurđice jer je kod đurđice list više kožast i naravno, ne miriše po češnjaku, te iz zemlje izlazi prilično usukan poput neke cjevčice, dok s mrazovcem ne bi trebalo biti zabune jer on raste u jesen i to isključivo po livadama. Srijemuš najviše voli potočne doline i zasjenjena mjesta gdje ima dosta vlage.

poljoprivreda.ba

Foto:Poljoprivedaba i Ahmed H.