Nova tvornica i investicija vrijedna 7 miliona KM kompanije Alumina

0
Sastanak menadžmenta „Alumine“ i Želјeznica RS:U 2018. GODINI OČEKUJE SE PREVOZ 700.000 TONA ROBE I PROIZVODA ŽELJEZNICOM ZA POTREBE „ALUMINE“
Radovi se odvijaju uveliko
Nova tvornica i investicija vrijedna 7 miliona KM kompanije Alumina
Radovi se odvijaju uveliko

Nova tvornica se gradi u krugu Alumine i ova investicija se procjenjuje da je vrijedna 7 miliona KM. U kompaniji „Alumina“ iz Zvornika u toku je gradnja pogona za proizvodnju silikagela, još jednog proizvoda iz oblasti alumosilikatne hemije.

Vrijednost investicije je oko sedam miliona konvertibilnih maraka, a plan je da objekat bude završen do kraja juna ove godine. Poslije kamena temeljca za tvornicu Zeochema iz Švicarske, ova tvornica se gradi u neposrednoj blizini, ali u krugu tvornice Alumina. Kako je polagan kamen temeljac možete pročitati OVDJE.

U saopštenju dostavljenom medijima, serijska proizvodnja silikagela se očekuje u oktobru mjesecu. Kompanija „Alumina“ ovaj projekat realizuje u saradnji sa „Zeohemom“ iz Švajcarske, svojim dugogodišnjim poslovnim partnerom. „Gradnja pogona za proizvodnju silikagela odvija se zadovoljavajućim tempom – kaže Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“, dodajući da je izgradnja objekta povjerena konzorcijumu domaćih firmi iz Zvornika – „Jokić-invest“, „Metalno“ i „Enikon-mont“.

http://zvornicki.ba/2017/03/06/zvornik-kamen-temeljac-za-novu-tvornicu-svjetskog-brenda-zeochem/
Zvornički motor privrednog razvoja

Motika naglašava da je ovo veoma značajna proizvodnja, koja će biti namijenjena za poznatog kupca sa kojim „Alumina“ ima ugovor o strateškoj saradnji.
„U početku kapacitet proizvodnje iznosiće 600 tona, a već u narednoj fazi očekujemo godišnju proizvodnju od 800 do 1.000 tona silikagela, koji ima primjenu u farmaciji i drugim industrijama“, ističe Motika.
Nakon proizvodnje silikagela, u ovom proizvodnom objektu koji će zauzimati oko 4.500 kvadratnih metara prostora na tri etaže, nalaziće se i proizvodnja specijalnih zeolita, a biće organizovana i proizvodnja bemita koja je planirana 2018. godine.
Inače, silikagel je profitabilan proizvod, a kao sirovina za njegovu proizvodnju koristiće se vodeno staklo iz „Alumine“, što predstavlja finalizaciju ove proizvodnje, a ujedno i odvajanje od proizvoda koji u sebi sadrže aluminijum i zavisnost od prerade boksita.
Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ naglašava da progresa kompanije nema bez investicionih ulaganja.
„Kompanija „Alumina“ je trenutno jedno veliko gradilište. Očekujemo da nivo investiranja u 2017. godini bude preko 20 miliona konvertibilnih maraka“, naglašava Motika, ističući da se, pored pogona za proizvodnju silikagela, intenzivno radi i na izgradnji fabrike za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, koja treba da bude završena do kraja juna ove godine.

Nova tvornica i investicija vrijedna 7 miliona KM kompanije Alumina
Ovako je nedavno bilo.

Prvi čovjek „Alumine“ navodi da će u ovoj godini u fabrici biti realizovano više značajnih projekata, koji će, kako kaže, stvoriti uslove za prosperitet ne samo ove kompanije i njenih zaposlenih radnika, nego i čitave ove regije.
„Nama je cilj da „Alumina“ napreduje, ali želimo i da se razvija naše okruženje“, ističe Motika, naglašavajući da nove investicije i proširenje proizvodnog programa u ovoj fabrici stvaraju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.
„Kompanija „Alumina“ će ovih dana zaposliti 145 novih radnika, kako bi spremno dočekali nove izazove koji nas očekuju u narednom periodu“, kaže predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Milorad Motika, a stoji u saopštenju za javnost kompanije „Alumina“.