Odbornik Elmedin Bošnjak, potpredsjednik SDA Zvornik Izudin Ahmetbegović i predstavnici bošnjačkih udruženja traže ostavku i izvinjenje Nedima Čivića predsjednika SDA Zvornik

0
Odbornik Elmedin Bošnjak, potpredsjednik SDA Zvornik Izudin Ahmetbegović i predstavnici bošnjačkih udruženja traže ostavku i izvinjenje Nedima Čivića predsjednika SDA Zvornik
Danas prisutni koji su se obratili medijima
Odbornik Elmedin Bošnjak, potpredsjednik SDA Zvornik Izudin Ahmetbegović i predstavnici bošnjačkih udruženja traže ostavku i izvinjenje Nedima Čivića predsjednika SDA Zvornik
Danas prisutni koji su se obratili medijima

Na danas održanoj press konferenciji za medije, odbornik u Skupštini grada Zvornik Elmedin Bošnjak, smjenjeni potpredsjednik SDA Zvornik Izudin Ahmetbegović i predstavnici bošnjačkih udruženja zatražili su ostavku i izvinjenje Nedima Čivića predsjednika SDA u Zvorniku.

Prema današnjim tvrdnjama iznijetim na presici, predsjednik Nedim Čivić je javno ponižavao demobilisane borce ARBiH i najvulgarnijim vokabularom iznosio svoje mišljenje o njima te bi zbog toga i netransparentnog vođenja gradskog odbora prvo trebao uputit izvinjenje, a potom podnijeti ostavku.

Pored navedenih koji su se obratili prisutnima konferenciji je prisustvovao i Mersad Mehmedović predsjednik Skupštine grada Zvornik koji je prema izjavama odbornika Elmedina Bošnjaka podržo ovu inicijativu svojim prisustvom.

U nastavku u potpunosti prenosimo izjavu Elmedina Bošnjaka koju je danas dao za medije.

Izjava za medije odbornika Bošnjaka:

Odbornik Elmedin Bošnjak, potpredsjednik SDA Zvornik Izudin Ahmetbegović i predstavnici bošnjačkih udruženja traže ostavku i izvinjenje Nedima Čivića predsjednika SDA Zvornik
Ahmetbegović i Bošnjak sa današnjeg pressa

Ja, Elmedin Bošnjak, po zanimanju profesor historije, odnedavno i odbornik u Skupštini Grada Zvornik, ovom prilikom želim da informišem javnost u Zvorniku, BiH-i i širom svijeta, da sam od 04. 03. 2017. godine, podnio neopozivu ostavku u radu “Nedimovog kluba odbornika” u Skupštini. Napominjem, da ne želim da učestvujem u radu ovakvog kluba, ali uvijek ću srcem i dušo biti za plan, program, ideju i Statut SDA. Moja odluka nije brzopleta, decidno je razmotrena, a iza iste  stoji narod, stoje demobilisani borci, stoje pripadnici najvećih ratnih priznanja, stoje porodice šehida, zarobljenih i nestalih, stoje Udruženja građana povratnika, odnosno stoje svi oni koji su mi i dali mandat. Tu sam da služim njima, da slušam njihov glas, jer su me oni postavili tu gdje jesam. To potvrđuje i izborni rezultat gdje mi je povjerenje na ovu funkciju dalo preko hiljadu glasača i direktno izabralo u lokalnu Skupštinu. Nikad nisam, niti ću im kad okrenuti leđa, jer oni su ti koji su davali svoje živote, svoje dijelove tijela, kad nam je bilo najteže. Nisam od onih, koji se kao moj bivši predsjednik GO SDA Zvornik “buca” u prsa kako je borac za svoj narod, a uspio je svojim “bucanjem”, lažima, prevarama i privatizacijom stranke  da otjera od sebe narod, šehidske porodice, demobilisane borce i zlatne ljiljane.

Izborni rezultat je najbolji pokazatelj ovakve teze, jer po iole ozbiljnoj analizi zadnjih izbornih rezultata, može se uočiti katastrofalan pad naše stranke. No, po “stručnoj analizi” našeg predsjednika, mi smo ostvarili najbolji rezultat, i kako voli da kaže: “Pokazao sam silu.” Da, pokazao je silu, ali po individualnom, vlastitom rezultatu. Gdje su tu drugi kandidati, gdje je onaj sveti slogan “u jedinstvu je snaga”, gdje je parola zajedno smo jači, gdje su tolike hiljade maraka od paušala iz prethodnog rada kluba odbornika? Eto ih u “sili” koju pokazuje g-din predsjednik! Eto ih u najboljem individualnom rezultatu i radu samo za sebe g-dina predsjednika.

Svojom bahatošću, svojim malverizacijama, prevarama uspio je iz stranke da otjera sve one osobe koje su bili, i znam i danas, da će uvijek biti kostur i temelj one prave ideje, ideologije, plana i progama Stranke demokratske akcije. Jadan je onaj predsjednik koji od sebe otjera borce, otjera zlatne ljiljane, otjera šehidske porodice, otjera svoje sugrađane.

Stranka mora biti uvijek iznad pojedinca, a ne obrnuto. U Zvorniku nažalost, naš predsjednik sebe je izdigao iznad svih, pa čak i do te mjere da odbornicima zabranjuje ili odobrava s kime smiju sjesti ili ne. Toliko je “sila” da krši i Statut stranke, ne saziva Skupštinu, ne pišu se zapisnici, finasijske izvještaje i sve odluke, samo on zna kako pravda vrhu stranke. Sve odluke donosi samoinicijativno i po vlastitom nahođenju, bira i postavlja ljude onako kako njemu odgovara, bez obzira da li su sposobni za to, da li imaju znanje, odnosno svi  smo mu služili samo kao “izdresirani majmuni” koji moraju da igraju kako on želi. Bilo ko  da što prigovori, ako ne odmah, onda pritiscima, lažima brzo bude označen kao “crna ovca” , kojem ništa drugo ne preostaje, nego da sam mora izaći iz kruga kojeg kontroliše g-din predsjednik ili ubrzo bude smjenjen, naravno bez ikakvog obrazloženja ili prava žalbe. U suštini ko god misli svojom glavom, u ovaj gradski odbor nije dobro došao. Sve se ovo trpilo u cilju sloge i “mira u kući.” Ali, dosta je više zaboravljanja onih koji su te tu doveli, koji su te kao dijete branili, koji su sa tobom i dobro i zlo dijelili, da bi naš predsjednik danas gazio po istim i pokazivao neku “silu”. Ovakvo ponašanje, malverizacije, “igre” sa glasačima, gdje su dobri samo dok mu pune džep, jednostavno moralo se prekinuti. Ponosan sam što iza moje odluke stoje Udruženja demobilisanih boraca, Udruženja najvećih ratnih priznanja Podrinja, Udruženja građana povratnika Zvornik, Udruženja zarobljenih i nestalih opštine Zvornik, Udruženja za jačanje prava žena opštine Zvornik, privrednici Bošnjaci Zvornika, a uskoro ako Bog da i više od deset mjesnih odbora SDA Zvornik, a kako vidim ovdje je i sa nama i predsjednik Skupštine Grada Zvornik, Mersad Mehmedović.  Na kraju krajeva,  ponosan sam što iza moje odluke stoje pošteni i pravedni ljudi, koji žele da slobodno žive, slobodno rade i misle, odnosno budu svoji na svome.

Pozivam više organe naše stranke, da u što kraćem roku ozbiljno se uključe u novonastalu sitauciju, da pošteno ispitaju i jednu i drugu stranu, ali također da obiđu i naš narod, naše glasače, da se čuje i njihov glas, jer oni su ti koji godinama nam daju svoje povjerenje, koje nažalost sve više zloupotrebljavamo.

G-din Izudin Ahmetbegović, koji je do 04. marta 2017. godine obnašao funkciju potpredsjednika GO SDA Zvornik u svojoj izjavi naveo je : 

Prije nego što sam podnio ostavku na mjesto potpredsjednika GO SDA Zvornik, od mene je, budući da radim u opštini, traženo da što hitnije podnesem ostavku, jer su uveliko počele stizati pritužbe Gradonačelniku, kako samo u sukobu interesa i da ne smijem konkurisati na to mjesto. Uvjerio me je, i pokazivao neke slike kako je stiglo anonimno pismo na adresu opštine kao žalba na raspisani konkurs, te sam po želji predsjednika i dao ostavku na mjesto poptredsjednika. Kasnije se ispostavilo da je enormna laž, i došao sam do saznanja da nikakvo pismo nikad nije stiglo i da sam uveliko prevaren. Zbog ovakvih podlih poteza i nekoretnih odnosa predsjednika GO, koji je isti moju ostavku držao preko dva mjeseca u svom džepu, nije je iz njemu poznatih razloga htio usvojiti, te sam odmah pristupio novoj ali nepozivoj ostavci na funkciju potpredsjednika.

Bošnjaci u Zvorniku, danas žive mnogo teže nego prethodnih godina. Osnovni razlog je neodgovorno ponašanje i vođenje bahate politike predsjednika GO SDA Zvornik, koji sve radi u korist ličnih interesa a najmanje u korist Bošnjaka povratnika.

Zbog svih ovih problema u više navrata sam razgovarao sa predsjednikom, kako bi se koliko toliko situacija popravila u Zvorniku, ali nijednom nisam naišao na razumjevanje, nego čak kad navedem problem na terenu, predsjednik odmah nije se libio mjera smjene i uvođenja povjereništva u mnoga mjesta. Da bude gore, sebe postavlja za glavnog i jedinog povjerenika.

Nakon moje ostavke i daljih moji mjera predsjednik GO SDA Zvornik, pokušava nametnuti priču kako sva ova neslaganja montiraju neki tamo drugi ljudi, a odgovorno tvrdim da na mene nema uticaja niko sa strane i da sve ove odluke i poteze koje poduzimam činim da pokažem kako loše radi GO SDA Zvornik.

U budućnosti vidim SDA kao stranku koja će biti servis svih građana, stranku koja će štiti interese Bošnjaka, stranka koja će se boriti za zapošljavanje povratnika, bolju ekonomsku situaciju, a neće biti stranka kao što je bila do sada u privatnom vlasništvu pojedinaca, koji sve čine da bi ostvarili svoje vlastite ciljeve i napredak u karijeri.

Predsjednik Udruženja najvećih ratnih priznanja (Zlatni ljiljani) g-din Muhamed Čikarić , koji se obratio i u ime demobilsanih boraca izjavio je : 

G-din Nedim Čivić je čovjek koji se u zadnje vrijeme prikazuje kao žrtva, ali pitanje je samo čega? On je isti taj, koji je od sebe otjerao i zlatne ljiljane i demobilisane borce, po kojima a za to isto postoji i snimak, da prostite na izrazu: “Izvadi onu stvar i piša se nama”. Po nama borcima koji smo prvi stali na bedem i branili ovu domovinu. Nama borcima koji smo davali svoje živote, našao se on da “piša” po nama.

Isti taj predsjednik napravio je toliko razlaz među Bošnjacima, da u mjestima gdje su ortodoksni članovi ove stranke, namjerno uzmu listiće i pred svima ih prekriže, pa umjesto 400 glasova dobijamo samo stotinjak. Šta li će tek biti ako ovako nastavimo narednih izbora?

Mi, borci i za domovinu i za stranku tražimo hitno od vrha, da ovo nedolično ponašanje, ovo rasulo u stranci što prije sankcionišu, izvrše i uvedu povjereništvo, kako bi iz početka počeli da vraćamo povjerenje naroda i budemo kao i do sad prava i iskrena patriotska stranka Bošnjaka.

Udruženje demobilisanih boraca, na Upravnom odboru, donijelo je zaključak, u kojem osuđuju snimak na kojem g-din Nedim Čivić “piša” po demobilisanim borcima, te traže hitnu smjenu istog i javno izvinjenje prema svim borcima ARBiH-e. Također su istakli da imaju taj snimak i uskoro će ga prikazati javnosti.

Zvornički. ba prisustovao je ovoj pres konferencije i pokušali smo doći do tog snimka, ali nažalost nismo uspijeli.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih opštine Zvornik, g-din Ahmet Grahić koji je ukazao uglavnom na nerad najveće bošnjačke stranke, kako ne pamti kad je zaposleno i jedno šehidsko dijete u bilo kojoj od institucija (pošta, elektrodistibucija…) , kako i šehidske porodice sve više okreču leđa stranci, a posebno kako godinama od gradskih organa vlasti u kojima je i SDA nema nikakve pomoći u istraživanju i pronalasku nestalih.  Zaista, moramo pod hitno razriješiti ovu sitauciju kako bi počeli graditi bolje odnose među ljudima, kako bi naša djeca počela da rade i žive normalno.

Ispred Udruženja za jačanje prava žena – Anima 2005. Zvornik – prisutnima se obratila i predsjednica Suada Selimović koja je istakla:

Zaista, pitam sve vas ovdje, kao i organe SDA, organe u vlasti, da li ste ikad u našem postojanju, došli i pitali nas treba li nam šta, možemo li šta učiniti za vas. Ovo je veoma važno jer dvije trećine članica ovog Udruženja čine majke koje su u proteklom ratu izbgubile i po 6 sinova, koje su doživjele velike  traume, koje i danas dani imaju. Nikad niko nije obišao te majke, niko nikad im ništa nije pomogao. – dodaje Suada Selimović.

Zaključak  presa:

Šest Udruženja koji rade i djeluju na prostoru Zvornika (Udruženje demobilisanih boraca, Udruženje najvećih ratnih priznanja Podrinje, Udruženje građana povratnika Grada Zvornik, Udruženje za jačanje prava žena Anima 2005. Zvornik, Udruženje “Kobre 92-95”); zatim odbornik u Skupštini, potpredsjednik u ostavci GO SDA Zvornik, hitno traže da vrh stranke SDA uključi u ovu novonastalu situaciju i da pokrenu istragu ko je kriv za ovakvo stanje.

(Zvornički.ba)