Pasoši se nastavljaju izdavati bez zastoja poslije potpisa potrebnih ugovora

0
Netačne informacije o mogućnosti zapošljavanja od 1.1. u Njemačkoj bez vize
FOTO: Ilustracija

Pasoši se nastavljaju izdavati bez zastoja poslije potpisa potrebnih ugovoraAgencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ i kompanija “Milbauer” iz Banjaluke potpisale su danas ugovor o nabavci pasoških knjižica, čime je obezbijeđen kontinuitet izdavanja pasoša, s obzirom na to da trenutni trogodišnji okvirni sporazum ističe sutra.

Predmet ugovora je izrada i isporuka maksimalno 550.000 pasoških knjižica, čija je vrijednost 10.997.415 KM, ali će dobavljaču biti plaćena samo izrađena količina pasoša, što zavisi od broja podnesenih zahtjeva kod nadležnih organa.

Ugovor traje 12 mjeseci, saopšteno je iz IDDEEA-e.

Ovim je riješena višemjesečna neizvjesnost u vezi sa nabavkom pasoških knjižica, čije bi neizdavanje ugrozilo osnovno pravo građana na slobodu kretanja, bilo bi narušeno povjerenje u dokumente BiH i, eventualno, u pitanje dovedeno održavanje bezviznog režima, a materijalna šteta, koju bi pretrpjeli građani i budžet Bih, bila bi ogromna.

Iz IDDEEA-e podsjećaju da su u pregovaračkom postupku, koji je počeo 20. februara pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće u nabavci pasoških knjižica, učestvovale kompanije “Žemalto” /Gemalto/ iz Francuske, UAB “Garsu pasaulis” /UAB “Garsu pasaulis”/ iz Litvanije i “Milbauer” iz Banjaluke.

U saopštenju objašnjavaju da je, nakon što je francuska kompanija odustala od žalbe koju je uložila, izvršena ocjena blagovremeno dostavljenih zahtjeva za učešće i utvrđeno da druge dvije kompanije ispunjavaju uslove za nastavak postupka.

Litvanska firma je odustala od učešća, jer nije mogla da ispuni tehničko-tehnološke uslove, pa su pregovori provedeni sa kompanijom “Milbauer” koja je i izabrana kao najpovoljniji ponuđač.

SRNA