Protesti radnika Alumine, zahtjevi prema Sudu Zvornik i odbijanje Suda da ispuni zahtjeve

0
Protesti radnika Alumine, zahtjevi prema Sudu Zvornik i odbijanje Suda da ispuni zahtjeve
FOTO: Arhiv

Protesti radnika Alumine, zahtjevi prema Sudu Zvornik i odbijanje Suda da ispuni zahtjeveU Zvorniku je danas održan protest više hiljada radnika (više od 3000) “Alumine”, “Boksita” iz Milića i rudnika iz Srebrenice.

Protestni skup je organizovan zbog desetodnevne blokade računa “Alumine” od strane Osnovnočg suda Zvornik, a u korist privrednog društva ,,Pavgord” iz Foče.

 

Radnici su iz pravca fabrike “Alumina” došli pješke magistralnim putem, dok su radnici iz Milića i Srebrenice došli autobusima i privatnim kolima. Na protestnom okupljanju radnika u centru grada okupilo se oko 3. 500 ljudi.

Radnici su nosili transparente “Nema Zvornika bez ”Alumine”, “Mi nosimo regiju Birač i pustite nas da radimo”, “Dalje ruke od naše fabrike”, zvižde i uzvikivali parole kojima su jasno iskazali svoje nezadovoljstvo. Na protestnom skupu govorili su predsjednik Sindikata “Alumine” Radenko Smiljanić, predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Milorad Motika i predsjednik kompanije “Boksit” Rajko Dukić.

Protesti radnika Alumine, zahtjevi prema Sudu Zvornik i odbijanje Suda da ispuni zahtjeveZahtjeve radnika predao je predsjednik sindikata nakon cega su protrsti završeni. Nedugo poslije završetka protesta u javnosti se pojavilo Saopštenje iz Suda u Zvorniku u kojem se navodi da se zahtjevi neće ispuniti jer Sud radi po važećim zakonima BiH i njenih entiteta. Oglasio i predsjednik RSa tražeći da se što prije ovaj sluacaj rješi na zadovoljstvo radnika, ali i podvlaceći da se neće mješati u rad Suda te da u BiH postoji sudska vlast koja ne radi u interesu društva nego u vlastitom interesu.

U nastavku prenosimo Saopštenje Osnovnog Suda Zvornik pristiglo u javnost putem medija Radio Osvita:

Osnovni sud u Zvorniku oglasio se saopštenjem za javnost i potvrdio da je stvarno i mjesno nadležan prema Zakonu o sudovima RS u u predmetu izvršenja Ukio banka- Alumina.

Protesti radnika Alumine, zahtjevi prema Sudu Zvornik i odbijanje Suda da ispuni zahtjeveDanas se po prvi put zvanično oglasio i Osnovni sud u Zvorniku saopštenjem za javnost (koje je u posedu radija Osvit), u kojem se naglašava da je Osnovni sud u Zvorniku stvarno i mjesno nadležan prema Zakonu o sudovima RS u predmetu ozvršenja Ukio banka – Alumina.
U saopštenju za javnost, koje je potpisao potparol – sekretar suda Čedo Jović, se navodi da se saopštenje za javnost daje povodom najavljenog okupljanja radnika “Alumine” ispred zgrade Osnovnog suda, i njihovog izražavanja nezadovoljstva radom ove institucije.

U tekstu saopštenja Osnovni sud u Zvorniku odmah naglašava da je stvarno i mjesno nadležan prema Zakonu o sudovima RS, a postupajući i u skladu sa Rješenjem Višeg privrednog suda u Banja Luci broj 59 0 Ip 026193 16 Pž 3 od 21.01.2016.godine postupa u predmetu prvobitnog tražioca izvršenja AB Ukio bankas Kaunas Litvanija-u stečaju protiv izvršenika “Alumina” doo Zvornik.

Osnovni sud u Zvorniku navodi da je postupajući po prijedlogu izvršenja tražioca izvršenja donijeto rješenje broj 83 0 Ip 029383 15 Pž 13.06.2016.godine kojim je usvojen prijedlog dotadašnjeg tražioca izvršenja AB Ukio bankas Kaunas Litvanija-u stečaju za stupanje u izvršni postupak novog tražioca izvršenja preduzeće “Pavgord” dooo Foča.

U saopštenju piše da se na navedeno rješenje žalio izvršenik “Alumina” doo Karakaj i odlučujući o žalbi izvršenika Okružni sud u Bijeljini donio je rješenje broj 83 0 Ip 029383 15 Pž dana 11.02.2017.godine kojim je potvrdjeno rješenje ovog suda od 13.06.2016.godine.
Osnovni sud u Zvorniku u saopštenju naglašava da je Rješenje ovog suda 83 0 Ip 029383 15 Pž 13.06.2016.godine donijeto u skladu sa članom 30. Zakona o izvršenom postupku RS, a da je na osnovu ovog Rješenja Osnovni sud u Zvorniku dana 12.04.2017.godine donio rješenje o izvršenju kojim se na osnovu člana 12, 309 I člana 166 Zakona o izvršnom postupku RS, a u vezi sa članom 26. Okvirnog zakona o zalogama, nalaže zapljena novčanih sredstava na računima izvršenika bez prenosa istih u korist tražioca izvršenja “Pavgord” Foča.

Protesti radnika Alumine, zahtjevi prema Sudu Zvornik i odbijanje Suda da ispuni zahtjeve
Protestna šetnja

Osnovni sud u Zvorniku navodi da je u skladu sa donijetim rješenjima, a koja su donijeta prema Zakonu o izvršnom postupku i Okvirnom zakonu o zalogama, izvršena zapljenja novčanih sredstava na računima izvršenika “Alumina” doo Karakaj i da navedena zapljena ostaje na snazi sve dok se rješenje o izvršenju ne provede u cjelosti, a prema odredbama Zakona o izvršnom postupku, odnosno dok tužilac izvršenja ne predloži odlaganje izvršenja ili povuče prijedlog izvršenja ili ukoliko dodje do obustave izvršenja prema odredbama člana 63. Zakona o izvršnom postupku.

Na kraju saopštenja za javnost Osnovnog suda u Zvorniku se naglašava da je ovaj sud bio i biće garant vladavine prava i jednakosti svih gradjana pred zakonom i da postupa u skladu sa načelima zakonitosti i nepristrasnosti.

Zvornicki.ba