Zvornička srednja škola jedinstvena po sestrama i braći: Blizanci najbolji pesnici, slikari i horski pevači

0
Jedna od neobičnih stvari po kojoj se izdvaja zvornički SŠC „Petar Kočić” je činjenica da nastavu pohađa nekoliko blizanaca, koji su odlični učenici, te izuzetni u vannastavnim aktivnostima. U nastavku prenosimo zanimljiv tekst objavljen na portalu Euroblic.rs
Uspešni blizanci SŠC "Petar Kočić"

Foto: Rade Jokić / RAS SrbijaUspešni blizanci SŠC “Petar Kočić”

Oni se ostvaruju kroz muziku, slikarstvo, nastupe u školskim horovima te sportskim sekcijama. Zajedničko za sve je da se stalno pomažu, funkcionišu kao jedno, a svi su posebno izgrađene ličnosti.

 Sestre Marijana i Marija Perić su odlične učenice medicinske škole. Marija svira gitaru, a Marijana je prati. Osim dara za muziku, njihov hobi je i slikarstvo. Marija je samouka za gitaru, ali joj podršku daje otac koji svira dva instrumenta i brat koji ide u muzički školu, dok Marijana slika.

– Zavoleli smo slikarstvo u osnovnoj školi još od vremena kada nas je majka učila da bojimo. Pored toga smo aktivne u recitatorskoj sekciji i tri godine smo nastupale na školskim humanitarnim koncertima – pričaju Perićeve i dodaju da živeti život blizanca nije teško.

– Zanimljivo je da nas mnogi nisu razlikovali, čak ni roditelji kada zamenimo odeću. Sada je ipak, drugačije. Važno je da se slažemo i da isto mislimo. Često se desi da mislimo na isto iako nismo zajedno da bi uticale jedna na drugu – pričaju Perićeve.

Sestre Marijana i Marija Perić

Foto: Rade Jokić / RAS SrbijaSestre Marijana i Marija Perić

Ljubav prema slikarstvu imaju i braća Radan i Miljan Ilić, koji pored škole, gde imaju odličan uspeh, imaju vremena da pohađaju Slikarsku radionicu „Paleta” kao pomoćnici slikara i likovnog pedagoga Jova Lalića. Imali su nekoliko izložbi sa ovom radionicom, te da im je najvažnije da su se izgradili kao samostalne ličnosti.
– Kada su nas isto oblačili mi smo se bunili, tako da je to ubrzo prestalo. Učimo odvojeno, ali ako jedan drugome treba da pomognemo učimo zajedno, mada se uvek trudimo da odvojeno delujemo – kažu Ilići.

Radan i Miljan Ilić sa svojim crtežima

Foto: Rade Jokić / RAS SrbijaRadan i Miljan Ilić sa svojim crtežima

Maturantkinje ekonomske škole Katarina i Kristina Pavlović će zajedničko školovanje nastaviti na studijama poslovne informatike na nekom od ekonomskih fakulteta. Svoje zavidno znanje iz oblasti knjigovodstva Katarina je pokazala ostvarivši prvo mesto na republičkom takmičenju iz ovog predmeta u Banjaluci.

– Nas dve sve radimo zajedno, ali ne sedimo u istoj klupi. Dešavalo se da nas zamene, ali u srednjoj školi manje, no to nikada nismo zloupotrebile. Čim krene izlaganje odmah se uoči razlika – kažu kroz smeh sestre Pavlović, koje su bile članovi dramske i recitatorske sekcije te nastupale na humanitarnim koncertima.

Draginja i Dragana Nikolić su maturantkinje gimnazije društveno -jezičkog smera. Već četiri godine su članice školskog hora. Upisaće pravni fakultet, a zajednička osobina im je sklonost ka slikanju, te su u osnovnoj školi imale izložbu.

– Drago nam je da imamo jedna drugu, odnosno sestru istih godina koja sve razume, isto razmišlja i i isto se ponaša. Odlično se slažemo i upotpunjujemo u svim sferama života – navode skoro u glas sestre Nikolić.

U trećem razredu ugostiteljske škole, smer kuvar, su bliznakinje Suzana i Milena Milanović.

– U osnovnoj školi su nas više razlikovali nego u srednjoj. U društvu nam se često dešavalo da nas menjaju, a kući je to bio slučaj sa ocem – pričaju Milanovićeve kojima je hobi spremanje hrane. Planiraju da upišu četrvrti razred kuvarskih tehničara, a potom da se usavršavaju u gastronomiji.

Odlični učenici

Direkotrica škole Biljana Pisić kaže da je ponosna na sve učenike blizance u školi pogotovu što imaju odličan uspeh i aktivni su u svim vannastavnim aktivnostima.

– Svi oni su naizgled isti, a zapravo su ličnosti za sebe. Ponos su škole i svojih roditelja – rekla je Pisićeva.

Euroblic.rs