Mustafa Muharemović – sigurna adresa za povratnike

0
Džamija Kušlat traje već 550 godina i njoj se ne dolazi slučajno, nego samo sa namjerom
Mustafa ef.Muharemović

Malo je onih koji svojim znanjem, radom, odricanjem, ali, prije svega, finom naravi čine sve da bi život Bošnjaka koji su se vratili u manji BH entitet učinili što smislenijim, kao što to rade pojedini vjerski službenici.

Mustafa ef. Muharemović

Jedan od onih, koji je od početka povratka u Zvornik, skupa s rahmetli Fadilom Banjanovićem, bio adresa za sve probleme, muke, ali i radosti povratnika, svakako je Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik. Za njegovog su mandata u Zvorniku obnavljane stare i građene nove džamije, kao i drugi vjerski objekti, ali i obnavljan i građen vjerski i kulturni život Bošnjaka.

Zahvaljujući povjerenju Muftijstva tuzlanskog, ali i mnogobrojnih Zvorničana, Mustafa ef. Muharemović je, između ostalog, već 15 godina nosilac aktivnosti kulturno-vjerske manifestacije ”Dani Hasana Kaimije”, u čijim su sadržajima mjesto našli učesnici svih vjera i svih nacija.

O kakvom čovjeku je riječ, pokazao je to i u subotu na Kula Gradu, kada je na iftar u lokalnu džamiju, skupa s glavnim imamom Zvornika, pozvao i muslimane i hrišćane koji su se tu zatekli, moleći ih da se svi osjećaju „kao u svojoj kući“.

Pjesničko veče Hasan Kaimija

Mustafa ef. Muharemović pripada onoj vrsti vjerskih službenika koji u gradu u kome su ponikli, u njemu službovali prije, a i poslije rata, svojom mudrošću i odmjerenošću čine mnogo na normalizaciji međunacionalnih odnosa.

(Dnevni avaz/Zvornički.ba)