Predstavljamo: Selma Kunosić – od rodnog Zvornika, preko Tuzle pa sve do Evrope

0

Jedna od najvećih evropskih dijaspora je upravo bosanskohercegovačka. Prema nekim podacima preko 2 miliona Bosana i Hercegovaca žive van svoje matične države. Većina bh. državljana dobro je obrazovno, profesionalno i ekonomski etablirana u državama u kojima danas žive.

Danas Vam donosimo priču iz Dnevnig avaza o jednoj veoma uspiješnoj našoj sugrađanki.

Riječ o Selmi Kunosić, rođenoj na obalama naše lijepe Drine, odnosno u Zvorniku. Još kao mala morala (iz svima poznatih razloga) se sa svojom porodicom preseliti u Tuzlu, gdje je živjela sve do svoje 22 godine.

Selma Kunosić 2

Po završetku dodiplomskog studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, dobija stipendiju za nastavak studija u Republici Češkoj.

Rezultati koje je ostvarila na Master studiju na Tehničkom Univerzitetu u Liberecu bili su prva stepenica za ulazak u WV koncern, tačnije „Škodu“.

Nakon završetka Master studija, Kunosić aplicira za „Škoda“ trening program, koji traje godinu dana i okuplja ljude iz raznih krajeva svijeta.

Danas, Selma radi kao inženjer za centralnu elektroniku u automobilu, u Tehničkom razvoju „Škode“.

Selma Kunosić

O tome koliko je bilo teško uspjeti van države u kojoj je rođena Selma govori da su bile potrebne godine truda i odricanja, ali prije svega ulaganja u sebe i obrazovanje, vanredno usavršavanje, u njenom slučaju kroz muziku, ples, sport, i najvažnije – jezike.

– U sve ono u što uložite vrijeme, možete biti sigurni da će vam se isplatiti, ali nažalost samo van granica naše države – govori Kunosić.

Jedna od najboljih stvari koja joj se desila je podrška koju je imala od države, budući da joj je Master studij u potpunosti bio pokriven od Vlade Republike Češke.

Kako govori Kunosić, to je zemlja sa dobro organizovanim školstvom u kojoj postoji čvrsta veza između privrede i školstva, tako da mladi ljudi imaju opciju zaposlenja odmah po završetku studija.

Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom

Iako uspješna u dalekom svijetu, nostalgija za onim što najviše voli ne prestaje, a ona je samo naučila živjeti s njom.

– U BiH imam roditelje, rodbinu i prijatelje i to je jedino mjesto na svijetu za koje mogu reći da je moj dom – kazala je Kunosić.

Selma je bila prva bosanka na Tehničkom Univerzitetu u Liberecu i prva bosanka u Škodinom trening programu.

Život u BiH može biti lijep, ali razlika života koju je iskusila u Češkoj je da do posla dolaze sposobni, a ne podobni. Osim toga, sve je u detalje regulisano ugovorom (radno vrijeme, godišnji odmori, plate).

– Standard života im nije puno viši od onog u Bosni. Rekla bih da su čak po načinu života vrlo slični Bosancima, osim što im je glavni državni sport hokej. Na to se nikada neću naviknuti – kazala je Kunosić.

Svi su jednaki

Za tri godine boravka u Češkoj, Selma nosi mnogo pozitivnog iskustva, ali ipak na nešto se još nikad nije navikla.

– Sve kolege koji su stariji od mene ili čak šefovi i direktor ne žele da ih se persira, to je nešto na što se teško navikavam na radnom mjestu – govori Kunosić.

Strastveni je navijač fudbalskog kluba Slobada iz Tuzle, kao i engleskog Manchester Uniteda.

(izvor: Dnevni avaz)