Od ponedjeljka počinje podnošenje zahtjeva za podsticaj u razvoju poljoprivrede

0
Od ponedjeljka počinje podnošenje zahtjeva za podsticaj u razvoju poljoprivrede
Sultanovići- dio gazdinstva Suljić

Za gradske podsticaje za razvoj poljoprivrede predviđeno 280.000 KM. Kako smo pisali ranije  izvještavajući o usvojenim odlukama na posljednjoj sjednici gradske Skupštine i posebno osvrću ći se na odluku o podsticaju za proizvođače mlijeka sliejdi i zvanično obavještenje i uputa kako da poljoprivrednici koriste podsticaje gradskog budžeta za razvoj poljopprivrede.

FOTO: Arhiv
FOTO: Farma Suljić- Sultanovići

Zvornički poljoprivrednici od ponedeljka, 10. jula 2017. godine, mogu podnositi zahtjeve za podsticaje predviđene „Programom korišćenja budžetskih sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede na području grada Zvornika za 2017. godinu“ koji je gradska Skupština usvojila na junskoj sjednici.
Programom su utvrđeni podsticaji u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, uzgoj priplodnih junica i za držanje muznih grla, u oblasti voćarstva za podizanje novih zasada koštičavog, jezgrastog i jagodičastog voća. U oblasti povrtlarstva predviđeni su podsticaji za proizvodnju krastavca kornišona za prinose preko 2,5 tone, te u oblasti pčelarstva za poljoprivrednike koji imaju od 20 do 49 pčelinjih društava.

FOTO: Ilustracija
FOTO: Pčelinjak Palić – Kula Grad

Program su predviđa i podsticaji kod izgradnje objekata za organizovanje ili proširivanje poljoprivredne proizvodnje, kao i za osnivanje preduzetničke radnje iz oblasti poljoprivrede.

Osnovni preduslovi za ostvarivanje podsticaja su da je poljoprivrednik registrovan kao poljoprivredno gazdinstvo i da obavlja proizvodnju na teritoriji grada Zvornika.
Maksimalan podsticaj po jednom poljoprivrednom gazdinstvu iznosi do 2.000 KM, a kod proizvodnje mlijeka (držanja muznih krava) 3.000 KM.

Poljoprivrednici mogu podnositi zahtjeve sa potrebnom dokumentacijom za ostvarivanje podsticaja na šalteru Gradske uprave, a sve informacije poljoprivrednici mogu dobiti u Gradskoj upravi Zvornik putem telefona na broj 056/232-239.

Sultanovići- dio gazdinstva Suljić
Sultanovići- dio gazdinstva Suljić

Program poljoprivrednih podsticaja, kao i obrazac zahtjeva objavljeni su na internet stranici Grada www.opstina-zvornik.org . Poljoprivrednicima će biti dostupan i na oglasnim tablama mjesnih kancelarija, kao i u poljoprivrednim zadrugama.

Za ovu namjenu u gradskom budžetu u ovoj godini planirano je 280.000 KM, što je za oko 80.000 KM više nego prošle godine.

Gradska uprava će, takođe, i ove godine finansirati rad 10 protivgradnih stanica za koje će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 30.000 KM.