Bratunac: PORODICA DURMIĆ USPJEŠNI PROIZVOĐAČ MALINA

0

Sve manje posla, spor razvoj ekonomije brojnim Bratunčaniam bio je motiv da se samostalno zaposle i podignu zasade maline.

Porodica Durmić 3

Porodica Durmić iz Bratunca prošle godine je proširlia svoj zasad maline na 19.000 struka, na 13 duluma zemlje.

“Počeli smo sa 3.000 sadnica. Sve smo uradili prema procedurama, podigli smo bunare, uradili drenažu i stvorili idealne uslove za uzgoj maline”, priča Mehmedalija Durmić iz Bratunca.
Njegov otac, Muhamed koji dolazi iz ugledne bratunačke porodice Durmić, kaže da je nakon poplava ovo mjesto bilo neuslovno ali da ga je zajedno sa sinom Mehmedalijom uredio.

“Sve smo očisitili, bez ikakve podrške nadležnh i danas je ovdje malina u koju smo uložili vlasitita sredstva”, rekao je Muhamed.

Oni kažu da su do sada investirali gotovo 100.000 KM vlastitih sredstava jer žele tu i da ostanu i ništa nisu dobili, a kupovali su sadnice od ljudi koji su dobijali donacije.

“Ulažemo ovdje jer želim tu da ostanem i da moja djeca ovdje odrastu”, kaže Mehmedalija koji se oženio i ima sina.

Posao za Srbe i Bošnjake

Iako mu je prva godina, zadovoljan je berbom i dosadašnji prosjek je oko 900 kilograma maline dnevno. Za potrebe branja maline angažovao je deset radnika, kod njega rade Srbi i Bošnjaci i svima je cilj isti, da zarade.
“U špicu sezone je 15 radnika kada će se dnevno brati šiše od tone. Nije lako pronaći dobre i vrijedne radnike, ali sam zadovoljan sa ovim”, kaže Mehmedalija.

Ova porodica bavi se uzgojam ovaca, pripremaju kurbane  i uzgajaju povrće za svoje potrebe u plasteniku.

Porodica Durmić 2

Cijena je problem

Mehmedalija ističe da je svim proizvođačima problme cijena jer još nije poznata ali se nada istoj kao prošle godine.

“Mislim da je ova godina bila loša za mnoge proizvođače, posebno zbog mraza. Moja očekivanja su da cijena bude na nivou prošlogodišnje, ako ne i veća jer će rod ove godine biti smanjen”, kaže on i ističe da u svom malinjaku očekuje oko 20 tona maline.

Porodica Durmić 1

(e-srebrenica)