Završena manifestacija “Kozluk 2017” – FOTO

0

U okviru ovogodišnje manifestacije “Kozluk 2017”, koja je započela u jučerašnjim danima, završena je današnjim bogatim vjersko – kulturno – zabavnim programom.

Kozluk 1

Jučerašnji dan obilježen je učenjem Jasina i tevhida šehidima ovog kraja, a također održana je i prelijepa promocija knjige autora Mehmeda Meše Pargana pod nazivom “Tradicija i BH zanati”.

Današnji, subotnji program započeo je vjerskom programom sa podne namazom, a nakon čega su jedni od najboljih hafiza naše domovine svojim učenjem Kur'ana izazvali veliku pažnju, jer rijetka je prilika čuti ovakve glasove na našim prostorima.Uvodnu riječ imao je glavni imam ovog džemata Ahmed ef. Memić, koji je uputio svima riječi dobrodošlice i istakao da su danas sve kozlučke avlije otvorene za sve ljude, odakle god da su došli, a posebno je uputio zahvalnicu hafizima koji su svojim prisutvom uveličali ovogodišnju manifestaciju.

Među hafizima, učačima bili su hafiz Husein ef. Čajlaković koji je održao i vaz, te svima zahvalio što su ga pozvali i velika mu je čast bila biti danas u Kozluku, kraj ljepotice rijeke Drine.

Kozluk 4Pored hafiza Čajlakovića, svojim umiljatim glasom sve prisutne počastio je i hafiz Bajro ef. Delić, a pored hafiza prisustovali su i jedni od najboljih bh interpretatora, izvođača ilahija i kasida i to Ibrahim ef. Džihanović, Nihad ef. Ibrišimović i Mumin ef. Mumić. Oni su ilahijama i kasidama uveliko uljepšali ovaj vjerski dio programa manifestacija.

Kozluk 3

Kulturni program su obogatili kulturno-umjetnička društva iz Sapne, Janje, Tuzle i Kalesije.

Također, danas je održan i još se uvijek održava u trenutku ovoga pisanja, muzički dio programa, kojeg su objezbjedili članovi kluba “Bracika” iz Beča.

Na ovaj način narod Kozluka obilježava godišnjice obnove porušene kozlučke džamije.

Kozluk 5

Još napominjemo da će sutra a u okviru ove manifestacije odigrati se i fudbalska utakmica između Kozluka – Klub “Bracika” Beč
Utakmica će se odigrati sutra na školskom poligonu sa početkom u 9.30h koja će u budućnosti prerasti u tradicionalni turnir !!!
Prije revijalne utakmice odigrat će se utakmica između budućih kozluckih nada.f

(Zvornički.ba)