Kamenica – otvorena nova džamija (foto)

0

U mjesnoj zajednici Kamenica, u naselju Redžići danas je nakon skoro deset godina obnove, u rad puštena lokalna džamija. 

Uprkos veoma velikoj vrućini, od skoro 40 stepeni, današnjem otvaranju iste, prisustovao je veliki broj vjernika sa svih strana Bosne i Hercegovine, kao i pripadnici političkog, društvenog i kulturnog života.

Kamenica - dzamija 1Kao domaćin prisutnima obratio se lokalni imam Mensur ef. Redžić, koji je pored riječi dobrodošlice, kroz kraći pregled historije kazao kako se i od prve džamije 1880. godine, pa do danas, nikad nije mjenjao temelj, samo se proširivao. Ukazao je i to da je obnova započela 2007. godine, a završena danas, svečanim otvaranjem.

Svečanosti je prisustovao i dr. Edin Ramić, ministar za raseljenje osobe i izbjeglice, kao i potpredsjednik RS-e mr. Ramiz Salkić.

Ministar Ramić poručio je : “Od proljeća pa do jeseni, mi imamo događaje koji nas podsjećaju na prošlost, koji nas podsjećaju na naše poginule i stradanja koja smo kao narod doživjeli. Zbog toga mi je zadovoljstvo da sam danas ovdje. Mi smo generacija koja je uspjela obnoviti više stotina džamija porušenih u ovom entitetu i nastavit ćemo sa tom praksom.”

Ispred Resijata IZ BiH-e prisutovao je hafiz Mensur ef. Malkić koji je prvenstveno uputio molbu Bogu da se ljudi okrenu sebi, da budemo čvršći u vjeri i odanosti Stvoritelju, da nam vjerski objekti ne služe samo kao zgrade za godišnje ili sedmične namaze …..

U nastavku donosimo Vam nekoliko fotografija sa današnjeg otvaranja džamije:

Kamenica dzamija 2


Picture 003


dzamija u kamenici


Picture 002

Picture 006


Picture 013


Picture 014

(Zvornički.ba)