Održan prvi “Sarajevo Ćevap Fest 2017”

0
Održan prvi
FOTO: Klix

Sarajlije i brojni turisti okupili su se danas u parku Atmejdan gdje je upriličen prvi festival ćevapa u Bosni i Hercegovini – “Sarajevo Ćevap Fest 2017”.

Održan prvi "Sarajevo Ćevap Fest 2017"
FOTO: Klix

Posjetioci festivala su imali priliku da konzumiraju ćevape četiri sarajevske ćevabdžinice: “Zmaj”, “Specijal”, “Petica Ferhatović” i “Galatasaraj”, a kotizacija je bila pet KM za koje su brojni domaći gosti i turisti mogli degustirati do 15 ćevapa, po jedno piće i jogurt.

S obzirom da je sarajevski ćevap u svijetu poznat kao najbolji, vlasnik ćevabdžinice “Zmaj”, Safet Aljović kaže da “lažu oni koji govore da imaju tajni recept za dobar ćevap”.

“Ne postoji recept. Postoji samo dobro meso i naš bosanski ćumur. Drvo je jako važno. Ono daje aromu ćevapu”, pojasnio je Aljović.

Na prvom Sarajevo ćevap Festu 2017“ upriličeno je i niz kulturno-umjetničkih društava i izvedba sevdalinki, degustacija i roštiljanje, te brojna takmičenja.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je mladim entuzijastima odmah izašao u susret te im ponudio podršku u realizaciji projekta koji pored obogaćenja turističke ponude, ima veliki značaj u poboljšanju najjačeg sarajevskog brenda ćevapa, koji i danas zadržava lidersku poziciju u državi i regionu.
Član Organizacionog odbora Sarajevo ćevap Festa Nurković Amar je u izjavi za medije kazao kako svi govore da je njihov ćevap najbolji, “ali mi kažemo da je naš sarajevski ćevap najbolji i o tome će danas odlučiti turisti i građani koji dođu na festival i koji će konzumirati ćevape”.

Održan prvi "Sarajevo Ćevap Fest 2017"

On je istakao da je ovo prvi korak zaštite sarajevskog ćevapa, kao bosanskog proizvoda, a cilj je afirmisati one koji se bave tim temama, odnosno, ćevabdžije, da rade kvalitetno svoj posao i da pomognu realizaciju inicijative i aktivnosti.

Nurković je ukazao na važnost brendiranja sarajevskog ćevapa, općenito, na važnost gastrofestivala, te naveo da svi gradovi u svijetu imaju svoje festivale iz gastronomije, kao što na primjer Minhen ima festival kobasica, Beograd, Zagreb.

Održan prvi "Sarajevo Ćevap Fest 2017"

“Iako Sarajevo nije imalo tih festivala ipak je poznato po ćevapima i to u cijelom svijetu”, rekao je on te dodao da će ovakvi festivali još više dati na značaju Sarajevu i BiH kao privlačnoj turističkoj destinaciji bogatoj prirodnim, kulturno historijskim znamenitostima, ali i poznatoj turističkoj gastro destinaciji.

Obzirom da je riječ o prvom festivalu, za ovu godinu je ograničen broj posjetilaca.

(Klix)