Pripreme za grejnu sezonu u Zvorniku uveliko traju, toplane skupe

0
Pripreme za grejnu sezonu u Zvorniku uveliko traju toplane skupe

U porodičnim kućama i starijim zgradama počela je nabavka drva i uglja, a svako ima svoju računicu prilikom izbora načina grejanja. Cene bukovog drveta po metru su oko 55 KM, dok tona uglja košta od 140 KM do 180 KM.

Pripreme za grejnu sezonu u Zvorniku uveliko traju toplane skupe

U preduzeću „Zvornik stan”, distributeru toplotne energije, kažu da je sve spremno za početak nove grejne seozne u kojoj će cene grejanja biti iste kao i prošle godine, odnosno 2,70 KM za stambene i pet KM za poslovne prostore, uz podsećanje da se grejanje plaća za period od šest meseci.

– Svi potrebni radovi su urađeni tako da je sistem spreman za novu grejnu sezonu – rekao nam je Mićo Jevtić, direktor ovog preduzeća.
Ranijih sezona deo Zvorničana, koji žive u stambenim zgradama, se odjavljivao sa centralnog grejanja i prelazio na alternativne načine zagrejavanja prostorija u zimskom periodu.
Priprema ogreva za grejnu sezonu u Zvorniku je već počela, iako većinu stanovništva greje Gradska toplana.

Poslednje dve godine takvih slučajeva nema, a kao jedan od razloga verovatno je činjenica da se plaćanje može odgoditi ili reprogramom „razvući” na dvanaest meseci, dok se za drva i ugalj plaćanje vrši odmah.

Po rečima Jevtića dugovanja korisnika iz prošle sezone iznose oko 400.000 KM, a ukupna dugovanja iznose oko 2.700.000 KM.

– Dajemo mogućnost reprograma obaveza i maksimalno izlazimo u susret svim našim korisnicima. Već dugo godina građani se greju preko naše toplane i mislim da je naša usluga svake godine bolja. Prošla sezona je završena bez ikakvih problema – rekao je Jevtić.

Dodaje da je procenat naplate potraživanja korisnika oko 70 odsto.

Oni koji su se odlučili za druge načine grejanja, ili žive u naseljima, odnosno zgradama gde ne postoji sistem centralnog grejanja odlučuju se uglavnom za drvo i ugalj.

Vladan Tomić se godinama greje na drva. Ogrev je već stigao, a iscepana drva se suše pre ubacivanja u podrume.

– Cena metra bukovog drveta je od 50 do 55 KM. Tome treba dodati i rezanje od pet KM po metru. Redovno kupujemo od osam do deset metara što bude dovoljno za grejnu sezonu. To nam je trenutno najisplativiji način grejanja koji nam omogućava da zagrejemo stan od 50 kvadrata – kaže Tomić.

Druga varijanta grejanja na čvrsto gorivo je ugalj koji obično prevoznici dovoze iz Banovića. Njegova cena varira zavisno od granulacije.

Momčilo Vukajlović kaže da za sezonu nabavlja oko šest tona uglja.
– Pošto živimo u porodičnoj kući na spratu ovo nam je najkvalitetniji i najpovoljniji način grejanja, jer bi potrošnja gasa i drva bila značajno veća. Cena tone uglja varira od 140 KM do 180 KM zavisno od veličine u kojoj se dovozi – kaže Vukajlović.

U porastu grejanje na pelet

Najviše domaćinstava u seoskim područjima u Zvorniku se greje na drva i ugalj, dok je u poslednje vreme u porastu grejanje na pelet, koji se radi uštede nabavlja u letnjim mesecima kada mu je cena najniža.

(Blic.rs)