Besplatna provjera ubranih gljiva u jednoj sezoni pronašli 33 otrovne gljive

0
Besplatna provjera ubranih gljiva u jednoj sezoni pronašli 33 otrovne gljive
Ovako se to radi u Beču

Nastavak sezone gljivarenja je pred vratima.

Besplatna provjera ubranih gljiva u jednoj sezoni pronašli 33 otrovne gljive
Vrganj iz zvorničkih šuma

A kako bi ona protekla sigurno, bečko gradsko poduzeće za upravljanje tržnicama MA 59, građanima nudi besplatno savjetovanje tj. provjeru njihova “ulova”.

U Srednjoj Evropi postoji preko 3.000 različitih vrsta gljiva. One rastu u šumama i po poljima, ali i u gradskim parkovima. Neke od njih se smatraju delikatesama, ali mnoge nisu preporučljive za ljudsku konzumaciju. Iako je samo mali broj gljiva uistinu opasan tj. otrovan, svake godine diljem Evrope ipak dolazi do trovanja gljivama koja ponekad završe čak i smrću.Besplatna provjera ubranih gljiva u jednoj sezoni pronašli 33 otrovne gljive
Ovako se to radi u Beču

Kako nakon opuštajućeg boravka u prirodi i sakupljanja gljiva ne bi bilo negativnih iznenađenja, bečke Tržnice svake godine građanima nude besplatnu provjeru ubranih gljiva.

U filijali poduzeća u blizini poznate bečke tržnice Naschmarkt građani svakog ponedjeljka mogu u uredovno vrijeme svratiti bez najave i na provjeru donijeti ubrane gljive. Usluga provjere moguća je uz prethodnu telefonski najavu i ostalim radnim danima u ovoj, ali i ostalim filijalama poduzeća.

Protekle su godine, koja je zbog loših vremenskih uvjeta bila loša za gljivare, tijekom provjera uočene 33 otrovne gljive, čime je mnogim ljudima spašeno zdravlje, a možda i život.

Nadajmo se da će uskoro slična aktivnost biti organizovana i u Zvorniku jer iz godine u godinu se bilježe slučajevi trovanja gljivama na teritoriju Zvornika i okoline.Besplatna provjera ubranih gljiva u jednoj sezoni pronašli 33 otrovne gljive
Vrganj najčešće prodavana gljiva u Zvorniku

Izvor i foto: Inozemni ured Grada Beča

Foto: Vrganji su iz zvorničkih šuma