(Foto) Memorijalni kompleks G. Kalesija: Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih

0

Povodom 30-tog augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, Udruženje porodica zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik, danas je u Memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija održalo Okrugli sto na temu “Recite nam pravu istinu”. 

Okrugli sto - Dan nestalih 1
Uvodnu riječ, ispred organizatora održao je predsjednik navedenog Udruženja g-din Ahmet Grahić, koji je iznio niz činjenica i žalbi na rad istražnih organa, posebno Tužilaštva BiH-e, koje je od 2010. godine preuzelo sve slučajeve vezane za opštinu Zvornik, a da u periodu od punih 14 godina, nije pronađena nijedna grobnica sa skeletnim ostacima Zvorničana.

Na Okruglom stolu kroz izlaganja svoje učešće uzelo je više osoba, odnosno predstavnika brojnih entitetskih ali i državnih institucija. Na istom učestovali su:

Odobrnik Skupštine Grada Zvornik – Elmedin Bošnjak,  predstavnik Instituta za traženje nestalih – Murat Hurtić, zatim Mersudin Pružan – prestavnik Tužilaštva BiH-e, Alma Džaferović predstavnica Tužilaštva TK, Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predstavnik Ministarstva za boračka pitanja TK – Danis Goljačić, predstavnik općine Kalesija – Zijad Kulanić, kao i predsjednik MIZ Zvornik – Mustafa Muharemović.

Dan nestalih 2

Prvi dio današnjeg skupa sastojao se u izlaganjima predstavnika institucija, dok je drugi dio prošao u debati, odnoson odgovorima na brojna pitanja porodica nestalih osoba.

Na kraju između ostalih donešeno je nekoliko konkretnih zaključaka od kojih izdvajamo:

– konstantno i uporno tražiti od svih inistitucija da se mnogo više i angažovanije uključe u traženje 381 još uvijek nestale osobe sa prostora Zvornika,

– što ažurnije procesuirati sve osobe (bez obzira ko bio u pitanju) za koje se zna da su činili brojne zločince a sad slobodno hodaju,

– da se ažurnije krene u pridodavanje naknadno pronađenih skeletnih ostataka ranije ukopanim tijelima (skeletima),

– nastaviti dalju izgradnju i pronaći odgovarajući modus održavanja Memorijalnog kompleksa u G. Kalesiji.

Dan nestalih 3

Dan nestalih 5


Dan nestalih 4

(Zvornički.ba)