Otpada fasada sa zgrade gradske uprave, istekla stogdišnja garancija Austrougraske

0
Otpada fasada sa zgrade gradske uprave, istekla stogdišnja garancija Austrougraske

Nakon što je otpao deo fasade sa zgrade Gradske uprave u Zvorniku, počela je izrada plana za obnovu tog objekta, koji je napravljen za vreme austrougarske vlasti, 1886. godine.

Otpada fasada sa zgrade gradske uprave, istekla stogdišnja garancija Austrougraske

Deo objekta gde se urušila fasada je ograđen kako bi prolaznici bili bezbedni.

– Zgrada je starija od veka i nakon što bude gotov plan obnove odmah će početi radovi – rekao je Bojan Ivanović, zamenik gradonačelnika Zvornika.

Dodaje da je tačno da je na isteku stogodišnje garancije za gradnju objekta u tadašnju opštinu stigao dokument, odnosno sertifikat o bezbednosti koji na isteku stogodišnje garancije Austrijanci šalju za ovakve objekte.
Boško Kojić, načelnik Odeljenja za urbanizam u Gradskoj upravi u Zvorniku kaže da je trenutno u planu revitalizacija samo ovog dela zgrade, ali se razmišlja i o većim ulaganjima.

– Prioritet nam je da saniramo ovaj deo urušene fasade i vratimo prvobitni izgled, a postoje i planovi o obimnijim radovima na zaštiti ovog objekta. Takvi radovi bi zahtevali velika ulaganja i veće radove – naveo je Kojić.

Prema istorijskim podacima, Austrija je u gradu Zvorniku, za vreme svoje vladavine, podigla niz objekata, koji i danas postoje, a zgrada gradske uprave podignuta je 1886. godine. U istoj je sve do 1958. godine bilo sedište Zvorničkog sreza. Te godine je ugašen Zvornički srez i pripojen Tuzlanskom srezu, a sedište Narodnog odbora opštine Zvornik premešteno je u ovu zgradu.

Taj objekat je bio sedište Skupštine opštine Zvornik, sve do nedavnog dobijanja statusa grada, kada postaje zgrada Gradske uprave Zvornik.

Sama zgrada je dograđivana i dobar deo sadašnjeg kompleksa je dorađen kasnijih godina, odnosno današnja šalter sala i prostorije iznad nje. Zapravo, godine 1958. uz ovu zgradu dograđen je sa severne strane novi prostor od sige sa salom za sednice. Tada je raniji ulaz u zgradu zatvoren, a otvoren drugi koji je i danas u upotrebi i služi kao glavni ulaz. Uporedo sa izgradnjom ove zgrade, ispred nje je bio podignut park sa prelepom fontanom.
U svim periodima od austrijske vlasti do danas ova zgrada je bila jedna od statusnih simbola grada na Drini i mesto gde su završavani svi važni poslovi. Pored zgrade gradske uprave u Zvorniku veoma očuvana arhitektonska zdanja iz austrijskog perioda su i zgrada Narodne biblioteke i muzejske zbirke „Kasina” koja je rađena 1910. godine, te nekoliko privatnih kuća ondašnjih viđenijih stanovnika, kao i utvrđenje iznad Zvornika koje je služilo kao vojni objekat ili kasarna.

(Blic.rs-Rade J.)