Peti put ove godine poskupjele cigarete

0
Cijene cigareta u BiH su prema platežnoj moći najviše u Evropi
FOTO: Ilustracija

Pojedine vrste cigareta poskupjele su od 1. septembra, što je peto dizanje cijena duhanskih proizvoda na domaćem tržištu u ovoj godini.

Peti put ove godine poskupjele cigarete

U Upravi za indirektno oporezivanje (UNO) BiH kazali su da je kompanija “Philip Morris” iz Sarajeva dostavila 25. jula nove cijene dvije vrste njihovih cigareta. Riječ je o “Eve divine slims” i ” Eve missile slims “, za koje su pušači ranije izdvajali 4,60 maraka, a od 1. septembra plaćaju deset feninga više. Samo tri mjeseca ranije ista kompanija je digla cijene 19 vrsta cigareta za deset do 20 feninga po kutiji, piše Glas Srpske.

Tvornica duhana Sarajevo posegnula je za istim potezom, pa su njihove cigarete od julaa skuplje za 20 feninga po kutiji, a tada je cjenovnik naviše korigirala i Tvornica duhana Rovinj. Pored toga, većina cigareta i duhan tradicionalno su poskupjeli na početku godine, kada dolazi do usklađivanja akciza sa EU i to i do 35 feninga po kutiji. U UIO ističu da proizvođači cigareta mogu u toku godine dostaviti izmjene cjenovnika kada god žele, ali o tome UIO moraju obavijestiti mjesec prije nego što nove cijene stupe na snagu.Peti put ove godine poskupjele cigarete
Poskupljenje tijekom godine nema veze sa onim koje se događa 1. januara svake godine, jer je povećanje cijena cigareta stvar poslovne politike svakog proizvođača. Cigarete mogu poskupjeti kad god to proizvođač želi, ali u novu cijenu mora biti ugrađena i plaćena akciza u skladu s odlukom o posebnoj ili minimalnoj akcizi za ovu godinu”, kazali su u UIO. Novo poskupljenje cigareta može se očekivati najkasnije za tri i po mjeseca, odnosno od 1. januara iduće godine jer će BiH nastaviti da povećava akcize na duhan i duhanske prerađevine.

“EU je minimalnu akcizu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, što je 3,60 KM po kutiji. Da bi BiH dostigla minimalnu akcizu u zemljama članicama EU i dalje mora povećavati akcize na duhan i duhanske prerađevine”, kazali su u UIO.

Upravni odbor UNO u posljednjem kvartalu godine donosi odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za iduću godinu. Prema toj odluci, minimalna akciza za ovu godinu iznosi 2,42, a specifična 1,35 KM za kutiju cigareta.

Akciza na duhan iznosi 96,80 KM po kilogramu. U 2016. godini minimalna akciza na cigarete iznosila je 2,23, a posebna 1,20, dok je na duhan plaćano 89,20 maraka po kilogramu.
(Tuzlanski.ba)