Zvorničanka Daliborka Korać praveći pinjate uljepšava rođendane mnogih mališana

0

Zvorničanka Daliborka Korać uvela je novinu u ovom gradu i to praveći pinjate koje uljepšavaju rođendane mnogih mališana.  

Pinjate za djecu 1

Ona za „EuroBlic“ priča da je sve počelo tako što je želeći da svom sinu uljepša rođendansku proslavu napravila pinjatu, odnosno veoma popularnu u svijetu papirnu igračku napunjenu slatkišima.

Tako je, priča Daliborka, koja je zaposlena kao vaspitačica u Dječjem vrtiću u Zvorniku, neplanirano razvila svoj hobi koji joj danas čini zadovoljstvo, ali i dodatnu zaradu. Za prijatelje ili po narudžbi napravila više od 150 pinjata za dječje rođendane.

Za izradu jedne pinjate, Daliborka kaže, da joj treba najmanje tri dana, po sat vremena rada.

– Da bi napravili jednu pinjatu potrebni su baloni ili kartonske kutije. Balon se mora prilijepiti papirnim slojem i premazati kašastom masom od brašna i onda sušiti 24 sata. Taj proces se ponavlja tri puta, pa tek onda slijedi završna obrada i dobijanje željenog lika ili izgleda. Dakle, to nije mnogo direktnog rada, ali zbog procesa lijepljenja papira i sušenja potrebno tri dana za jednu pinjatu – kaže Koraćeva.

Nakon što je za sinov rođendan uradila prvu pinjatu, za čiju izradu se koristila uputstvima sa interneta, krenule su molbe njegovih drugova i drugarica.

Pinjata za djecu 2
Foto: Rade Jokić

– Nakon toga sam svim svojim polaznicima u grupi u dječjem vrtiću za rođendane pravila pinjate i tako je taj proces krenuo sam od sebe. Nakon objavljivanja ovog umijeća na društvenim mrežama svi su počeli da traže da im prigodnim iznenađenjima uljepšavam rođendane – priča Daliborka i dodaje da zbog specifičnih želja nekada materijal nabavlja i u drugim zemljama.

– U Zvorniku ili u blizini ne mogu da kupim neke posebne oblike balona već samo klasične, tako da često materijal kupujem i van BiH. Do sada sam uradila različite likove uglavnom iz crtanih filmova, mada djevojčice traže jedan tip pinjata poput princeza, srca, zvijezda, a dječaci više traže lopte, grbove sportskih klubova. Jednom sam po narudžbi uradila „rubikovu kocku”, što je možda bilo najzahtjevnije, ali ovde nema ograničenja, samo se treba dati mašti na volju – navodi Korać, koja istinski uživa u svom hobiju.

(izvor: EuroBlic)