(FOTO) Mineralno blago našeg Zvornika (izvori u Kiseljaku)

0

Na obroncima Majevice, nekih 24 kilometra od grada Zvornika, nazali se naselje Kiseljak – koje raspolaže takvim mineralnim izvorima da mu (nama) može cijeli svijet pozavidjeti. 

Kiseljak 4
Ovo je tzv: DEVETKA (foto: Zvornički.ba)

Vjerovatvno ste mnogi čuli, čitali, posjetili Guber vodu kod Srebrenice, koja po svojim sastojcima ima veliku ljekovitu učinkovitost, pa čad i do te mjere da bi neku od voda koristili morate dobiti odobrenje od doktora (Mali guber). Međutim, na obroncima Majevice, 24 kilometara udaljen od Zvornika, počiva Kiseljak. Priroda mu je dala sve što ga može učiniti privlačnim i atraktivnim. Najveće njegovo bogatstvo su devet izvora mineralne vode.

Jučer je u ovom kraju boravila ekipa portala Zvornički.ba i na licu mjesta uvjerila se da o ovim izvorima, lokalna vlast, a posebno lokalno stanovništvo vode veliku brigu, posebno oko uređenja i pristupa istim. Put do ovih izvora (kada skrenete sa magistralnog puta Zvornik – Bijeljina) zaista je prelijep, vozeći se kroz predivno čisto i uredno selo Kiseljak. Da napomenemo, izvori se nalaze nekih 7 kilometara vožnje od magistralnog puta, ali uživajući u pogledima kroz prirodu i ovo naseljeno mjesto, uvjeravamo Vas da ćete stići do izvora a ni primjetiti nećete kako brzo i lagano.

Kiseljak 1
Foto: Zvornički.ba (tzv: Osmica)

Kiseljački izvori, nazivaju se i još i “Vitinički” izvori, zbog toga što izviru iz pravca susjednog naselja Vitinica, prvi put se pominju u “Glasniku Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine” u kome je geolog dr Fridrih Kacer dao kratak geološki prikaz područja, kao i hemijsku analizu vode koju je 1890. uradio Ernest Ludvig. U to vrijeme bila su poznata samo dva izvora. Prvi od njih, “Glavni izvor”, kako ga je nazvao Kacer, danas poznat kao izvor broj jedan ili “Andrina voda”, nalazi se u podnožju Tutnjevca, na desnoj obali potoka Jasenice, dok se drugi nalazi 380 metara uzvodno, na lijevoj obali.

Prva dva izvora ispitivana su u periodu od 1927. do 1935. godine, da bi kasnije u periodu 1935. do 1946. godine, ispitano pored prva dva još sedam nalazišta, što ih čini ukupno devet, a tako su i nazivana: od jedinice do devetke. Svaki od izvora razlikuju se po svom mineralnom sastavu ali u suštini nakon dugotrajnih ispitivanja i analiza utvrđeno je da ovi izvori su veoma ljekoviti kod više grupa i vrsta internih oboljenja, kao što su bolest bubrega, gastritis, oboljenje jetre i žučne kese, kao i značajno djelovanje kod liječenja bronhitisa. 

Kiseljak 2
foto: Zvornički.baNakon Drugog svjetskog rata, tačnije 1954. godine otvoreno je i lječilište “Kiseljak”, a prema podacima uprave lječilišta, broj posjetilaca u periodu između 1954. i 1960. se kreće od 2.500 do 5.500. Broj posjeta varira u zavisnosti od vremenskih prilika. Analizom tržišta predviđeno je da se mineralna voda prodaje neposredno pacijentima, kao i u trgovinskim i ugostiteljskim objektima u Zvorniku, Bijeljini, Brčkom, Tuzli, Šapcu i Loznici. Čak je i uprava hotela “Moskva” iz Beograda bila zainteresovana da joj se svaki drugi dan isporučuje dvije hiljade litara vode. Analiza tržišta pokazala je da bi godišnji kapacitet proizvodnje trebalo da iznosi dva miliona litara. Zbog nedostatka sredstava projekat je ostao mrtvo slovo na papiru, a poslovanje lječilišta svelo se na naplatu boravišne takse i povremeno uređivanje prostora oko izvora. Turisti, koji su pretežno dolazili iz Podrinja, Semberije, Srema i Mačve, nisu imali nikakve uslove za duži boravak. Zvornička opština je 28. novembra 1962. pokrenula postupak redovne likvidacije “Vitiničkog kiseljaka”.

Godine, 1972. okončano istraživanje i pronađen bogat izvor mineralne vode u Kozluku, zauvijek je odbačena ideja o izgradnji pogona za eksploataciju u Kiseljaku. Razlog tome je što se Kozluk nalazi na glavnoj putnoj komunikaciji Zvornik – Bijeljina, što njegov izvor čini mnogo pristupačnijim. Sve to je prevagnulo u korist izgradnje danas poznate “Vitinke”, koja je 1974. puštena u rad.

Kiseljak 3
Prelijepi plato i prilaz svakom izvoru. Foto: Zvornički.baSvaki od izvora, kao što smo već pisali označen je uglavnom brojem: od jedan do devet. Tako npr. izvor broj četiri zvani “Djevica”, i izvor broj pet “Bubrežna voda” pomažu u izbacivanju bubrežnog kamenca i pijeska. Izvor broj šest pomaže kod srčanih oboljenja, sedmi izvor kod očnih bolesti, osmi kod oboljenja probavnih organa, a deveti kod kožnih oboljenja i reumatizma. Izvori jedan i tri osvježavaju organizam i poboljšavaju apetit.

Kiseljak 5
Nažalost još uvijek informativne table nisu u funkciji. Foto: Zvornički.ba

Nažalost, ono što smo mi odmah primjetili, gdje pored toga što je zaista sve super urađeno, čisto i sređeno, informativne table sa kojih bi mogli da dođete do nekih dodatnih informacija, kao npr: o kojem izvoru se radi ili koje su njegove karakteristike, još uvijek nisu dovršene, odnosno kao što vidite na fotografijama trenutno su prazne i nepopunjene vrijednim podacima.

No, ako želite kakve dodatne informacije, o kojem izvoru je riječ, zbog čega je dobar, odnosno protiv kojih “bolesti” se “bori”, to sve Vam mogu pružiti mještani ovog kraja, posebno oni stariji, koji će Vas dočekati sa osmijehom, ispričati što znaju o dotičnom izvoru, ali ni po koju cijenu ne žele da se fotografišu. Ma pusti to, nije to za nas – riječi su većine mještana.

Prije pisanja ovog teksta, jedan od naših sugrađana, nakon veoma loše krvne slike, posebno lošeg željeza u krvi, bez upotrebe ikakvih tableta, osim ove vode, za nepuna tri mjeseca uspio je dovesti krvnu sliku u normalu, kuneći se da je samo pio po jednu čašu dnevno vode za izvora broj DEVET. Također, napominje da je vodu uvijek sa izvora sipao u staklene flaše, da ne preporučuje nikakav drugi materijal, osim navedenog.

U nadi da Vam je ovaj tekst, koliko toliko približio ovo neprocjenjivo bogastvo kojem raspolaže naš Grad (opština), te u nadi da Vam nekad zatreba ova ljekovita voda, preporučujemo izvore u Kiseljaku, ili drugi naziv “Vitiničke izvore”.

(Zvornički.ba)