Stečajni upravnik “Bobar banke” traži razrešenje sa dužnosti

0
Stečajni upravnik

Stečajni upravnik bijeljinske “Bobar banke” Lazo Đurđević podneo je zahtev za razrešenje sa ove dužnosti. U zahtevu koji je u ponedeljak uputio Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, Đurđević nije detaljnije obrazložio ovaj potez.
Stečajni upravnik "Bobar banke" traži razrešenje sa dužnosti

– Obraćam vam se sa zahtevom da me razrešite dužnosti stečajnog upravnika “Bobar banke” u stečaju jer nisam u mogućnosti da više vodim ovaj postupak – naveo je Đurđević u svom zahtevu, piše Capital.

Đurđević danas nije hteo da kaže zbog čega je podneo zahtev za razrešenje uz obrazloženje da ne daje izjave telefonom.

Stečaj u “Bobar banci” pokrenut je krajem januara ove godine, a za stečajnog upravnika imenovan je Đurđević.

Lazo Đurđević je stečajni upravnik koji vodi ubedljivo najviše stečajnih postupaka u RS, a među najznačajnijim svakako su stečaj Fabrike glinice “Birač“, Fabrike šećera Bijeljina i stečaj u Bobar banci.
Pored tih, Đurđević vodi i stečaj u “Panafleksu”, Rudniku “Miljevina”, “Trudbeniku” iz Doboja i drugim.

Lazo Đurđević jedan je od stečajnih upravnika koje je, prema navodima iz optužnice koja je podignuta protiv sudije Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alide Nađ-Mađarac, ona nezakonito imenovala u nekoliko firmi i time im omogućila da zarade nekoliko desetina hiljada maraka godišnje.

Sudija Alida Nađ – Mađarac krajem aprila je suspendovana sa ove funkcije, a u optužnici koja je podignuta protiv nje stoji da je mimo Zakona o stečaju za stečajne upravnike imenovala Lazu Đurđevića, Miodraga Petrovića i Gorana Markovića u više stečajnih postupaka, iako stečajni upravnik može da vodi samo jedan stečajni postupak, a samo izuzetno dva.

Optužnicu podignutu 10. aprila, koja je tereti da je kao sudija u sudskom postupku imala cilj da drugom pribavi korist, Okružni sud u Bijeljini potvrdio je 14. aprila, a potom je Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH donela odluku o suspenziji do okončanja krivičnog postupka.

Prema navodima optužnice, zakon je prekršila i jer je Đurđevića, koji je iz Šamca, imenovala za upravnika iako on nije sa područja mesne nadležnosti Okružnog privrednog suda u Bijeljini, nego Okružnog privrednog suda u Doboju.

Đurđevića je od 8. aprila 2013. do kraja 2016. godine imenovala za stečajnog upravnika u velikim i značajnim preduzećima – u Rudniku olova i cinka “Sase” Srebrenica, u “Panafleksu” Bijeljina, Fabrici glinice “Birač” Zvornik, Fabrici šećera Bijeljina, te u firmi “Leder” Bijeljina.

Optužena je da je Đurđevića, suprotno Zakonu o bankama, imenovala i za stečajnog upravnika Bobar banke, iako je propisano da za stečajnog upravnika može biti imenovano samo lice koje ima bankarsko iskustvo.

Navedeno je da je rešenje o imenovanju donela dan pre stupanja na snagu tog zakona 25. januara da bi izbegla njegovu primenu.

(Blic.rs/capital.ba)