Ministar Ramić obišao Posavinu i Bosansku krajinu

0
Ministar Ramić obišao Posavinu i Bosansku krajinu
Ministar Ramić u posjeti Prijedoru

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice u dva dana je obišao velik broj Bošnjaka, Srba i Hrvata koji žive na prostorima Republike Srpske u dijelovima Posavine i Bosanske krajine. Ovakav potez je za svaku pohvalu i vrijedan pažnje jer je pored obilaska potpisan i veći broj ugovora koji će ljudima na ovim prostorima olakšati život.

Ministar Ramić obišao Posavinu i Bosansku krajinu
Ministar Ramić u posjeti Prijedoru

Prvog dana posjeta ministra je bila općinama Vukosavlje, Odžak i Modriča, a drugog dana općinama Bosanske krajine i to za Prijedor, Sanski Most i Bosanski Novi.

Ministar Ramić bio je danas u Prijedoru, a potpisani su i ugovori za Sanski Most i Bosanski Novi.

Povodom proširenja kapaciteta firme “Cromex”, koja zapošljava povratnike, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je posjetio ovu firmu i obišao postrojenja koja su instalirana podrškom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, čime je zaposleno 12 novih radnika povratnika.
Također, ministar Ramić je potpisao ugovore sa načelnicima Bosanskog Novog i Sanskog Mosta o realizaciji obnove vodovodne, putne, komunalne, socijalne i društvene infrastrukture, kao i obnove vjerskih objekata u povratničkim mjestima, za tu namjenu Ministarstvo je izdvojilo 300.000,00 KM.

Ministar Ramić je dan ranije boravio u posjeti općini Odžak gdje je obišao OŠ “Vladimir Nazor” s ciljem dodjele potrebne opreme za navedenu školu, kao i Medžlis Islamske zajednice Odžak gdje je potpisan ugovora za finansiranje izgradnje džamije za potrebe povratničke zajednice.

Ministar Ramić obišao Posavinu i Bosansku krajinu
U sklopu posjete, ministar je obišao i radove na projektu rekonstrukcije gradske ulice u Odžaku, čiju obnovu, na zahtjev povratničke zajednice, finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

U općini Vukosavlje Ramić je potpisao ugovore za uređenje vodovodne infrastrukture za povratničke zajednice, dok je u općini Modriča posjetio daleko poznatu poljoprivrednu zadrugu Tarevci koja predstavlja uspješan projekat čiji su nosioci povratnici, kao i Islamski kulturni centar čiju rekonstrukciju je finansiralo Ministarstvo.

Navedeno je u dopisu prisitglom iz ovog ministarstva.