Ustoličen episkop Fotije

0
Ustoličen episkop Fotije

Bijeljina – Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije svečano je danas ustoličen u Sabornom hramu Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Ustoličen episkop Fotije
Episkop Fotije je na ovom mjestu naslijedio vladiku Hrizostoma, koji je izabran za mitropolita dabrobosanskog.
U tron episkopa zvorničko-tuzlanskog, vladiku Fotija svečano je danas uveo Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio patrijarh srpski Irinej, a bogosluženje je završeno pričešćem vjernika.

Patrijarh srpski Irinej rekao je, nakon ustoličenja vladike Fotija u tron episkopa zvorničko-tuzlanske eparhije, da je Sinod SPC izabravši vladiku dalmatinskog za budućeg episkopa zvorničko-tuzlanskog Crkva Božija umolila volju Božiju i premjestila vladiku Fotija u ovu eparhiju.

“Sveti Sinod je imao uvida u njegov rad u Eparhiji dalmatinskoj, u tom trusnom području nekadašnje zajedničke države, sa nadom da će onako kako je uspešno radio u svojoj prvoj eparhiji, nastaviti i ovdje”, rekao je patrijarh srpski Irinej obraćajući se prisutnima.

Prije svečanog čina ustoličenja arhijereji Srpske pravoslavne crkve su izrazili zadovoljstvo što je Sveti arhijerejski sabor izabrao vladiku Fotija za pastira Eparhije zvorničko-tuzlanske, gdje je došao da služi Crkvu Hristovu i propovijeda riječ Božiju.

Među brojnim zvaničnicima, koji su prisustvovali ovom događaju su, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, i u ime Vlade Republike Srpske ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar industrije, energetike i rudarstva Republiek Srpske Petar Đokić, kao i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Ustoličenju su prisustvovali i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, te pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, kao i druge zvanice, sveštenstvo, predstavnici lokalne vlasti i brojni vjernici.

Episkop Fotije: Crkva će nastaviti da jača nacionalnu svijest u narodu

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je danas svečano ustoličen u tron, poručio je da će se truditi da njegova služba bude prožeta Jevanđeljem i da će Crkva nastaviti da se bori za svoju autonomiju i slobodu svojih prosvjetnih ustanova, jačajući nacionalnu svijest u narodu.
Vladika Fotije rekao je u besjedi o istoriji Eparhije zvorničko-tuzlanske, da je ona prošla veliku golgotu, kako od Austro-ugarske u Prvom svjetskom ratu, tako i u Drugom svjetskom ratu od Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

“Tada su stradali mnogi pravoslavni sveštenici sa svojim narodom, čime su se pridružili opštem mučeništvu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na prostorima bivše Jugoslavije”, rekao je episkop zvorničko-tuzlanski.

Vladika Fotije je poručio da to izgleda, nažalost, nije bilo dovoljno, pa su se dogodila nova stradanja u tragičnim dešavanjima od 1992. do 1995. godine.

“Da li je sve tako moralo biti – ne znamo, ali ono što znamo jeste da iz istorije treba učiti za budućnost da bi svim narodima koji žive na ovim prostorima, i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima bilo bolje”, rekao je vladika Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski je naglasio da Crkva “nema ništa silnije od poziva svih na pokajanje koje je temelj novoga života”, te da je pokajanje jedini istinski duhovni lijek koji svima može pomoći.
“Izabran sam za episkopa Eparhije zvorničko-tuzlanske da budem vaš duhovni otac i učitelj. Trudiću se da moja služba bude prožeta Jevanđeljem”, poručio je vladika Fotije i pozvao vjerujući narod da svojim djelima budu svjedoci živoga Hrista.

Vladika Fotije je pozvao vjerujući narod Eparhije zvorničko-tuzlanske da nastave zajedno sve ono što je dobro započeto u ovoj eparhiji, da nastave sa gradnjom hramova i da vode zajedno svoj narod putem Svetog Save i putem svetih Nemanjića.

“Naš put treba da bude put svetih naših otaca, koji nas uče ljubavi prema Bogu i bogosluženju i neprestanoj brizi o sirotinji. U svemu ćemo sarađivati sa državnim intitucijama Republike Srpske, kao i sa institucijama na nivou BiH, ne zaboravljajući nikad na svoju majku Srbiju”, rekao je vladika Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski je naveo da je radi opšteg dobra potrebna saradnja i sa predstavnicima Islamske zajednice i Rimokatoličke crkve, jer narod od vjerskih velikodostojnika želi da čuje riječi utjehe, mira i praštanja.

Vladika zvorničko-tuzlanski Fotije podsjetio je da je, po promisli Božijoj, već 18 godina služio kao episkop u Eparhiji dalmatinskoj.

“Dolazeći tamo zatekao sam apokaliptičku pustoš, kuće i crkve bez krovova, razrušene manastire i prognan narod”, rekao je vladika Fotije i dodao da je samo uz Božju pomoć sve to prevaziđeno.

Vladika Fotije je istakao da je sada, sa blagoslovom Svetog arhijerejskog sabora SPC i Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, postavljen za episkopa zvorničko-tuzlanske eparhije, prebogate svojom istorijom.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije svečano je danas ustoličen u Sabornom hramu Presvete bogorodice u Bijeljini.

Dodik čestitao ustoličenje episkopu Fotiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku Njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju povodom ustoličenja u tron episkopa zvorničko-tuzlanskog.
“Upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom ustoličenja u tron episkopa zvorničko-tuzlanskog i najbolje želje za obavljanje ove uzvišene i časne dužnosti u službi naše Crkve i vjernog pravoslavnog naroda”, navodi se u čestitki.

Dodik je istakao da, obavljanje dužnosti episkopa u vrijeme kada je potrebno raditi na obnovi duhovnosti, jačanju sloge i jedinstva među narodom, nosi veliku odgovornost koja traži izobilje snage, znanja i mudrosti, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

“Uvjeren sam da ćete na čelu Eparhije zvorničko-tuzlanske, uz Božiju pomoć i blagoslov, biti svetionik i istinski oslonac vjernom narodu ovog kraja na putu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja”, navodi se u čestitki predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Parlamenta čestitao ustoličenje episkopu Fotiju

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je čestitku Njegovom preosveštenstvu Fotiju povodom ustoličenja na tron episkopa Eparhije zvorničko-tuzlanske.
“U ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom ustoličenja na tron episkopa Eparhije zvorničko-tuzlanske”, naveo je Čubrilović u čestitki.

Čubrilović je naglasio da je dolazak episkopa Fotija na čelo Eparhije zvorničko-tuzlanske veliki događaj za Republiku Srpsku i vjerujući pravoslavni narod, te da je molitveno ustoličenje episkopa čin sabornosti i okupljanja radi jačanja vjere i očuvanja identiteta, uz širenje ljubavi i mira.

“Želimo Vam uspješno pastirsko vođenje Eparhije zvorničko-tuzlanske, uz pomoć Božju i na korist Crkve i vjerujućeg naroda. Vjerujemo da ćete i u novoj eparhiji, vjerno i s ljubavlju, služiti našem narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao što ste to činili i u Eparhiji dalmatinskoj”, dodao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine izrazio je uvjerenje da će episkop Fotije s velikom pravoslavnom ljubavlju, uz Božju pomoć i blagoslov, nastaviti da bude istinski duhovni vođa našeg naroda, saopšteno je iz Kabineta predsjednika parlamenta Srpske.

“Želimo Vam uspjeh na jačanju duhovne i moralne snage pravoslavlja i očuvanja tradicije i identiteta srpskog naroda”, naveo je Čubrilović.

Njegovo visoko preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije danas je svečano ustoličen u Sabornom hramu Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Ivanić: Eparhiju će voditi veoma važna ličnost

Član Predsjedništva BiH iz Republie Srpske Mladen Ivanić rekao je da je danas svečan dan jer je Eparhija zvorničko-tuzlanska, ustoličenjem vladike Fotija u tron episkopa zvorničko-tuzlanskog, dobila veoma važnu ličnost za svog duhovnog vođu.
“Vladika Fotije je čovjek koji je rođen u ovim krajevima, školovan u Vojvodini, a punu afirmaciji doživio je kao vladika koji je dizao Eparhiju dalmatinsku. Uvjeren sam da će sa njim Eparhija zvorničko-tuzlanska dobiti snažan akcenat”, rekao je Ivanić novinarima, čestitajući ustoličenje Njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju.

Ivanić je naglasio da je vladika Fotije dobio Eparhiju u kojoj živi vrijedan, čestit i dobar narod.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije svečano je danas ustoličen u Sabornom hramu Presvete bogorodice u Bijeljini.

Episkop Fotije je na ovom mjestu naslijedio vladiku Hrizostoma, izabranog za mitropolita dabrobosanskog.

U tron episkopa vladiku Fotija svečano je danas uveo Njegova svetost patrijarh Srpski Irinej.

(Glassrpske)