Zvornik ima svog predstavnika u finalu Evropskog prvenstva u košarci

0
Veliko priznanje: Dragić prvi Slovenac, ali i Zvorničanin na NBA All-Staru
Goran Dragić u svojim venama ima zvorničku krv

Goran Dragić jedan od najboljih košarkaša Evrope i Evropskog prvenstva porijeklom je iz Zvornika. Njegov otac je iz Zvornika koji je u Sloveniju stigao sa 15 godina.

Zvornik ima svog predstavnika u finalu Evropskog prvenstva u košarci
Goran Dragić u svojim venama ima zvorničku krv

Ovaj Zvorničanin je kao i mnogi njegovi sugrađani iz tog perioda krenuo putem zapada gdje je stvorio porodicu i dobio Gorana koj danas Sloveniju predvodi u finalnoj utakmici.

U samom intervju za Aldžaziru jedan od najboljih evropskih igrača, Goran Dragić je izjavio:
“Moja mama je slovenka, ovdje iz Ljubljane a moj tata iz Bosne, iz Zvornika. Svake godine kada imam vremena idem u Bosnu kod djeda.
Volim Bosnu, uvijek rado idem tamo, dobri ljudi, dobra hrana, tamo mi je sve blisko i volim kada sam tamo. Susretao sam se sa predrasudama, kad odem u Bosnu, kažu vidi ga janez, a u sloveniji sam “čefur”, što je pogrdan naziv za sve Bosance, Hrvate i Srbe čije prezime završava na “ić”.
Na kraju krajeva, ja sam se rodio u Sloveniji, Slovenija mi je dala sve, tu sam rođen, tu sam se školovao, naučio kako se igra košarka, zato za sebe smatram da sam Slovenac, ali znam gdje su mi korijeni, odakle mi je tata, tako da uvijek volim da idem nazad u Bosnu.”

Pored navedenog Dragić je govorio o svojoj kraijeri, predrasudama sa kojima se susreo u toku života.

Cijeli intervju pogledajte ovdje: