Policajac iz Foče spasio život Dancima izgubljenim na Magliću

0
Policajac iz Foče spasio život Dancima izgubljenim na Magliću

Policajac iz Foče u toku prethodne sedmice  je na području planine Maglić spasio dvoje državljana Danske, od kojih je jednom bila potrebna i medicinska pomoć. Ova priča odigrala se prije deset dana, ali zaslužuje pažnju.

Policajac iz Foče spasio život Dancima izgubljenim na Magliću

Intervencija je uslijedila nakon što se Policijskoj upravi Foča, oko17.20 sati, obratio muškarac te na engleskom jeziku zatražio pomoć.

Policijski službenik Staničnog odjeljenja policije Tjentište Srđan Kulić je uspostavio telefonsku vezu sa stranim državljanom, koji mu je dao koordinate o lokaciji gdje se nalazi na području planine Maglić, ističući da im je potrebna medicinska pomoć jer je jedna osoba povrijeđena.

Zajedno s pripadnicima planinarskog društva ”Zelengora” Foča, policajac je, oko 22.15 sati, pod samim vrhom planine Maglić pronašao dvije osobe K.A. (1990.) i P.A. (1988.), državljane Danske, od kojih je ženska osoba inicijala K.A. imala povredu koljena lijeve noge, saopćeno je danas iz Policijske uprave Foča.

Danci su bili uplašeni, promrzli, nakon čega su ih policijski službenik i članovi planinarskog društva adekvatno zbrinuli (obukli zimsku opremu i pružili prvu pomoć na licu mjesta) te sa velikim oprezom stjenovitom i uskom stazom spustili na mjesto Prijevor gdje im se nalazilo vozilo, a potom se uputili na Tjentište, u općini Foča.