Najstariji meštani ne pamte ovakav rod: Šljive “okitile” Kovačice

0
Najstariji meštani ne pamte ovakav rod: Šljive

U selu Kovačice, pet kilometara zapadno od Srebrenice, šljive su izuzetno rodile ili, kako meštani kažu, “prerodile”.

Najstariji meštani ne pamte ovakav rod: Šljive "okitile" Kovačice

Grane su savile do zemlje pod teretom roda, a neke su se polomile ili “očenule” od stabala, ne mogavši da izdrže težinu plodova.

Na području opštine Srebrenica “izdalo” je voće zbog mraza i snega u aprilu i početkom maja, što je uništilo behar.

Šljive su rodile u samo tri sela u različitim delovima ove teritorijalno razuđene opštine, ali znatno slabije nego u Kovačicama.
U najvećem broju sela uopšte nema plodova šljive, kao ni ostalog voća ove jeseni.

Slaviša Zekić iz Kovačica kaže da je sa oko 150 stabala njegova porodica nabrala oko četiri tone šljive i da ni najstariji meštani ne pamte ovakav rod ovog voća.

Slično je i kod ostalih domaćina u ovom selu.

– Većina stabala se savila do zemlje od roda, a na pojedinim uopšte nije bilo plodova. Tako je u svim voćnjacima u selu – priča Slaviša i ističe da je prošlogodišnji rod bio znatno slabiji.

On kaže da je svako domaćinstvo u ovom selu ubralo više od tone šljiva i da su prezadovoljni ovogodišnjim prinosom.

– Kvalitetniju šljivu koristimo za proizvodnju džemova, slatka i slično, određenu količinu smo prodali, a većina će se, po tradiciji, iskoristiti za proizvodnju domaće rakije – pojašnjava Zekić.

On ističe da šljive rađaju svake godine u Kovačicama i da je nakon rata samo 2014. godine, kada su bile nezapamćene padavine i poplave, podbacio rod, a da je ova godina rekordna po prinosu šljive u ovom selu sa pet stalnih domaćinstava koja tu žive, a još 10 ih obrađuje posede u toku sezone.

(Blic.rs)