Mladi Ermin Musić stub odbrane FK Drina Zvornik

0
Ermin Musić u dvije pripremne utakmice postigao dva gola, opširan intervju Musića za Osloođenje (VIDEO)
Ermin Musić iz juniorskih dana

Mladi fudbaler Drine Ermin Musić jedan je od nosilaca igre FK Drina u ovoj sezoni, svoju dobru formu potvrdio je i poslednjem kolu fudbalskog šampionata kada je u sudijskoj nadoknadi utakmice hladnokrvno pogodio gol Kozare i donio Drini tri boda sa gostovanja u Gradišci.

Mladi Ermin Musić stub odbrane FK Drina Zvornik
Ermin Musić iz juniorskih dana

Iako ima 20 godina, ovaj talentovani fudbaler već igra za prvim tim i jedan je od glavnih fudbalera, a ubilježio je i nekoliko nastupa za U-17 reprezentaciju BiH, te time na sebe skrenuo pažnju nekoliko evropskih klubova.
Ermin je počeo da trenira fudbal još 2003. godine i do sada je prošao sve kategorije zvorničke Drine, do sada je pored Drine nastupao za Slobodu iz Tuzle, Slogu Simin Han, a ove sezone ponovo u svom matičnom klubu Drine gdje se najbolje i najopuštenije osjeća. Musić kaže da su za njegovu karijeru pored oca Šemse i porodice svakako najzaslužniji treneri u omladinskim selekcijama Drine, prije svih Aco Kostić i Veljko Cvijetinović koji Musića trenira sada i u Prvom timu.

Mladi Ermin Musić stub odbrane FK Drina Zvornik
Detalj sa utakmice iz Gradiške

Talent ovog mladog fudbalera nije prošao nezapaženo pa je tako 2013. godine na Musićevu adresu stigao i poziv selektora kadetske reprezentacije BiH Sakiba Malkočevića.

– To je bio vrhunac moje dosadašnje karijere. Nastupao sam u mečevima protiv Makedonije i Crne Gore i to je nešto što nikada neću zaboraviti. Igrati za svoju domovinu je velika čast i obaveza, a kada istrčite u dresu sa državnim grbom pred najbolje navijače na svijetu, osjećaj je neopisiv, kaže Musić, koji se nada da će i u budućnosti nositi dres reprezentacije BiH.

Mladi Ermin Musić stub odbrane FK Drina Zvornik
Musić u reprezntaciji

Musić je već igrao sa ili protiv nekoliko vrhunskih fudbalera. Ipak, na njega su najveći utisak ostavili bivši nogometaš Sevilje i reprezentacije BiH Miroslav Stevanović, te Dino Rustemović, bivši prvotimac Drine i Sarajeva, kao i tuzlanski “kiler” Sulejman Krpić.

Dobra forma i pogodak u Gradišci bili su povod nešto dužeg razgovora sa ovim mladim i srčanim fudbalerom Drine.

Prvi kontakt Ermina sa fudbalskom loptom?

Davno je to bilo i istini za volju ne sjećam se baš toga, ali imam fotografiju tog trenutka, na kojoj se nalazim ja sa fudbalskom loptom sa nekih 4 ili 5 godina.

Ermin prvi put u ozbiljnom "druženju" s loptom
Ermin prvi put u ozbiljnom “druženju” s loptom

Kada sam krenuo u drugi razred osnovne škole, čuo sam da moj drug ide u Zvornik da trenira, pa sam tako i ja zamolio oca da idem i ja, i tako je to tada počelo.

U početku sam trenirao prije svega da smršam jer sam bio malo debeljuškast. S vremenom sam fudbal još više zavolio i sve više i više radio da poboljšam moje fudbalske vještine. Prolazili su treninzi, vrijeme, sezone počeo sam igrati i prve postve u svom uzrastu i tako onda  nekad u novembru 2013. godine na klupsku adresu stigao poziv za mene da se odazovem za U17 reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Krenuo sam iz hobija najprije zbog zdravlja trenirati, a sada sebe vidim u fudbalu do kraja života.

Musić je pored Drine nastupao i za druge kubove, kako poslije te avanture u Tuzli i nastupa za Slobodu i Slogu, Ermin vidi taj period sada iz ove perspektive?

U Drini sam od svoje 8. godine, za prvi tim sam nastupao prvi put sa 16 godina. Ove sezone tek imam pravu minutažu i mogu pokazati ono što znam raditi na terenu. Drina je moja fudbalska ljubav najveća kao i svih mojih saigrača, a to najbolje potvrđuju rezultati naše ekipe u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Što se Tuzle tiče i vremena provedenog u gradu soli, mogu reći da je bilo jako lijepo, samo je taj prelazak u Slobodu u to vrijeme bio preran za mene i moje godine, nisam mogao izboriti svoje mjesto jer je konkurencija u to vrijeme bila prevelika, a u Slobodi su tu sezonu nastupali najbolji fudbaleri BiH.

Igrao sam tu sezonu više za juniore Slobode, nego za prvi tim što je bila dobra životna škola za mene u to vrijeme. Moram istaći da je trener juniora Slobode Denis Karić ostavio dubok utisak na moj psihološki profil, sa samo nekoliko rečenica uspio je promjeniti moje poglede na utakmice i fudbal, u pozitivnom smislu i od tada mislim da puno bolje ulazim u svaku utakmicu.

Mladi Ermin Musić stub odbrane FK Drina Zvornik
Debi u Slobodi

Posle sezone u Slobodi prešao sam u Slogu, iskreno očekivao sam mnogo više, ali nije bila to sredina za mene, odigrao sam sedam utakmica, i na polusezoni odlučio da se vratim u Drinu, a prava ljubav svoju ljubav uzvraća onda kada nam najviše treba, pa je tako i mene Drine primila nazad sa zadovoljstvom kao majka svoje dijete.

Uzori u fudbalu?

Ne mogu reći da mi je  uzor Ronaldo ili Ramos jer ih nikada nisam upoznao nit vidjeo i ne znam kakvi su kao ljudi.

Mogu slobodno reći da su meni moji stariji saigrači u timu uzor. Iako igraju u Drini i na kraju su svoje fudbalske karijere, oni se ponašaju potpuno profesionalno, a prema nama mlađim kao dobri stariji brat.

Uvijek su tu da nas posavjetuju, upute, pokažu i sam im se ponekad divim koliko strpljenja imaju. Volio bih da za nekih 13 godina budem zdrav i u fudbalu, ali prije svega ostanem čovjek i budem kao moji stariji saigrači u timu danas.
Trenutni položaj Drine predviđali su samo najveći optimisti i ljubitelji ovog kluba?

Mislim da su Drinu svi neozbiljno shvatili, potcjenili, samim tim i mene i sve moje saigrače, a ja najviše, kao i moje kolege, volim kad me potcijene i onda da im dokažemo ko smo mi i šta je to Drina.

Mladi Ermin Musić stub odbrane FK Drina Zvornik
Stupar i Musić u prvom poluvremenu

Mi smo klub tradicije i nismo nikakav novopečeni klub bez korijena i prošlosti. Naša rijeka Drina daje nam vjerovatno neki genetski  kod koji nosi talentovanost za fudbal i sport, u poslednjih 10 godina imamo 11 fudbalera koji su igrali i nosili igru reprezntacije BiH. Mi smo Drina i ovaj klub će uvijek imat dovoljno dobrih igrača da se u fudbalu na ovim prostorima za nešto pita.

Najveća podrška u karijeri Musića je njegova porodica i treneri u omladinskim selekcijama Kostić i Cvijetinović.

Ermin Musić ima dvadeset godina igra sve pozicije u odbrani, a snalazi se dobro i na poziciji zadnjeg veznog. Njegova trenutna vrijednost na transfermarketu procjenjuje se naeki 150 000 KM, a vrijednost mu je u stalnom rastu.

Pored toga što je Ermin vrijedan sportista, ovaj mladić je primjeran omladinac i van sportskih terena i primjer drugima kako se trebaju ponašati u madosti.

(Zvornicki.ba)