Medvjed uništio pčelinjak kod Liješnja (FOTO+VIDEO)

0
Medvjed uništio pčelinjak kod Liješnja (FOTO+VIDEO)
Liješanj
Medvjed je u dva navrata uništio pčelinjak porodice Miladina Mijatovića iz Zvornika, koji se nalazi na Mijatovića brdu u blizini zvorničkog naselja Liješanj. 02 10 20147 Medved 2 Dragan Mijatović, Miladinov sin, rekao je da je medvjed u petak, 29. septembra, uništio tri košnice, ali med nije našao jer je sezona „branja“ meda završena. „Vjerovatno nezadovoljan što se nije osladio, ponovo je sudradan došao kod pčelnjaka i nastavio sa razbacivanjem košnica, pričinivši priličan haos kuda je prošao“, rekao je Dragan. On je dodao da su u subotu, 30. septembra obišli uništeni pčelnjak i donekle sredili što se moglo uraditi. Podsjećajući da je na uništeni pčelnjak prvi naišao jedan od lovaca i javio šta se sve desilo, Dragan je rekao da juče niko nije obilazio plečnjak iz bezbjednosnih razloga i da ne zna da li je medvjed ponovo dolazio do pčelnjaka. „Prijavili smo ovaj događan nadežnim službama u Zvorniku, uz očekivanje da će medvjed više neće obilaziti ovo mjesto“, rekao je Dragan.
Liješanj

Medvjed je u dva navrata uništio pčelinjak porodice Miladina Mijatovića iz Zvornika,  koji se nalazi na Mijatovića brdu u blizini zvorničkog naselja Liješanj.

02 10 20147 Medved 2
Dragan Mijatović, Miladinov sin, rekao je da je medvjed u petak, 29. septembra,  uništio tri košnice, ali med nije našao jer je sezona „branja“ meda završena.

Vjerovatno nezadovoljan što se nije osladio, ponovo je sudradan došao kod pčelnjaka i nastavio sa razbacivanjem košnica, pričinivši priličan haos kuda je prošao“, rekao je Dragan.

 

On je dodao da su u subotu, 30. septembra obišli uništeni pčelnjak i donekle sredili što se moglo uraditi. Podsjećajući da je na uništeni pčelnjak prvi naišao jedan od lovaca i javio šta se sve desilo, Dragan je rekao da juče niko nije obilazio plečnjak iz bezbjednosnih razloga i da ne zna da li je medvjed ponovo dolazio do pčelnjaka.
„Prijavili smo ovaj događan nadežnim službama u Zvorniku, uz očekivanje da će medvjed više neće obilaziti ovo mjesto“, rekao je Dragan.

Iskusniji pčelari tvrde da medvjed nikada ne napada na košnicu jednom, nego taj proces traje duži vremenski period. Medvjed prvo pokuca nekoliko puta jako ukosnicu kako bi uznemirio pcele, a onda je gurne da se srusi i razbije, nakon čega bježi što dalje od ljutog roja koji napusti svoje dotadašnje leglo.

Pošto je košnica razbijena roj pčela napušta svoje stanište i traži novo, a većina meda ostaje u porušenoj košnici.

Dio taktike se može najbolje vidjeti na videosnimku nastalom u julu mjesecu u okolini Gacka, kada je medo skoro uništio kompletan pčelinjak vrijednog gatačkog pčelara.

Pčelaru nisu pomogle ni bodljikave žice nit petarde koje su trebale spriječiti hercegovačkog medu da dođe do svoje omiljene poslastice.

Pogledajte jednoipominutni zapis iz pčelinjaka u Gackom.

 

 

Ukoliko primjetiti medvjeda u svojoj blizini, pčelinjaka svi stručnjaci za životinjski svijet preporučuju da se što prije neprimjetno udaljite od medvjeda.

(radioosvit/zvornicki.ba)