Gradska škola dobija stomatološku ambulantu

0
Ulaganja u infrastrukturu škola Zvornika preko milion KM

Oko 1.460 učenika Osnovne škole „Sveti Sava” iz Zvornika dobiće stomatološku ambulantu u okviru ove ustanove, a za te namene iz gradskog budžeta biće izdvojeno 27.000 KM. Prenosi portal Blic.rs.

Gradska škola dobija stomatološku ambulantu

Ova ambulanta je funkcionisala pre rata, a sada će nakon ideje koja se javila na Savetu roditelja učenici biti u prilici da stomatološke preglede, popravku i vađenje zuba rade u okviru škole.

Direktor škole Radomir Petrović ističe da će na ovaj način pomoći i učenicima i roditeljima.

– Odmah nakon što se javila ideja o otvaranju ambulante krenuli smo u pregovore o njenom ostvarenju. Mi smo u školi imali uređenu ambulantu, ali je ona prestala sa radom početkom devedesetih godina. Dogovorili smo sa Gradskom upravom da oni obezbede novac za stolicu i drugu opremu, a sa Domom zdravlja da obezbede osoblje – rekao je Petrović i dodao da će ambulantu jednako koristiti i učenici centralne i područnih škola iz obe smene.
– Učenici će sada moći sve stomatološke preglede i popravke raditi ovde, smanjiće se izostanci koji su ranije pravljeni zbog odlaska kod privatnog ili kod zubara u Domu zdravlja – istakao je Petrović i dodao da će biti prva škola u regiji koja će imati opremljenu stomatološku ambulantu.

Ideju o otvaranju ambulante podržavaju i učenici. Kristina Ašćerić, učenica devetog razreda, kaže da će im sada stomatološka usluga biti mnogo pristupačnija i da neće morati ići u Dom zdravlja.

– Nećemo izostajati sa nastave kao do sada da bi uradili neku intervenciju, ali je ambulanta važna i zbog činjenice da možemo dobiti uslugu i ako nas zub zaboli u toku nastave ili nam bude potrebna neka druga intervencija – rekla je Ašećerić.

Gradska uprava u Zvorniku već je krenula u proces nabavke opreme za stomatološku ambulantu, ali prvi tender nije prošao.
– Očekujemo da se na drugom tenderu ispune svi uslovi kako bi što pre realizovali ovaj veoma značajan projekat. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da deci obezbedimo što bolje uslove u školi, a ovo je samo jedna od aktivnosti na tom polju – istakao je Milan Cvijetinović, načelnik Odeljenja za privredu i društvene delatnosti.

On je dodao da su dogovorene sve aktivnosti sa Domom zdravlja oko budućeg kadra.

– Prema našem dogovoru kadar će obezbediti Dom zdravlja i nećemo imati nikakvih plaćanja ili troškova po tom pitanju – kaže Cvijetinović.

Otvaranje ambulante biće od velikog značaja i za roditelje, jer će deca sistematske preglede zuba i vilice sada raditi u školi, a uštedeće i na vremenu.

Velika ulaganja u školu

Po broju učenika Osnovna škola “Sveti Sava” spada među 3 najveće ustanove ovog tipa u RS.

Trenutno se na obe školske zgrade izvode infrastrukturni radovi vredni oko 1.600.000 KM, a njihov završetak i otvaranje stomatološke ambulante omogućiće bolje uslove za rad i boravak učenika.

(Blic.rs)