Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Zvorniku (FOTO)

0
Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Zvorniku (FOTO)
Uposlenici Centra i štićenici sa štandom

Na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje (World Federation of Mental Health) svake godine 10. oktobra obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja u cilju podizanja svijesti o važnosti problema povezanih s mentalnim zdravljem. Danas je svečano obilježen i u Zvorniku.

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Zvorniku (FOTO)
Uposlenici Centra i štićenici na izložbi

Danas su na simboličan način Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Javne ustanove Doma zdravlja Zvornik i udruženje “Zvonik” sa korisnicima Centra obilježili ovaj dan u Zvorniku.

U programima Centra, štićenici su u prethodnom periodu prolazili kroz niz radionica u kojima su stekli vještine dekupaža i izrade raznih ukrasa ručnog rada.
Danas su ispred Doma zdravlja u Zvorniku uposlenici Centra i njihovi korisnici svoje radove izložili prolaznicima i sugrađanima koji su ih mogli pogledati, kupiti i nformisati se o načinu izrade, a sva prikupljena sredstva biće utrošena za pobljšanje rada Centra.

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Zvorniku (FOTO)
Ručni rad štićenika Centra

Mentalno zdravlje pojedinca, kažu stručnjaci, podrazumijeva lični osjećaj psihičkog blagostanja, uspješnosti i zadovoljstva, predstavlja važan izvor kvalitetnog življenja a ujedno je i važan resurs za porodicu i društvo.

Programom obilježavanja Svjestskog dana zadovljni su svi učesnici su zadovoljni, a posebno diplomirani psiholog Milka Stojkić koja je o važnosti obilježavanja ovog dana i mentalnom zdravlju rekla:

Izostanak mentalnog zdravlja, bez obzira na tjelesno, uvijek znači duševnu patnju, gubitak ljudskog potencijala te disfunkciju pojedinca na svakom polju. Stoga je važno, uvijek iznova, ponavljati kako „nema zdravlja bez duševnog zdravlja“ a javno-zdravstvenim mjerama graditi osnove za visokokvalitetno mentalno zdravlje društva i pojedinca u njemu.

Svjetski dan mentalnog zdravlja, koji se obilježava pod okriljem Svjetske federacije za mentalno zdravlje, a uz pomoć udruženja Zvonik i u našem gradu, prilika je da se javnosti skrene pažnja na pitanja mentalnih poremećaja i očuvanja mentalnog zdravlja ljudi. Iako su mentalne bolesti sve češće na popisu globalnih javno-zdravstvenih problema, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije vidljivo je kako više od 40 posto zemalja nema nacionalnu politiku za zaštitu mentalnog zdravlja. Rekla je Stojkić.

Načelnica Centra za zaštitu mentalnog zdrvlja Marina Novaković je jedna od najmlađih specijalsita medicinske psihologije i magistar psihologije o današnjoj izložbi je izjavila:

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Zvorniku (FOTO)
Stojkić i Novaković

Jako sam zadovoljna ovom današnjom izložbom kojeje organizovano od strane našeg Centra i udruženja Zvonik, kao što vidite radovi su prelijepi i izazivaju pažnju naših sugrađana što i jest jedan od ciljeva ovog programa. Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u Zvorniku duži niz godina ima uspješnu suradnju sa ambasadom Švicarske od koje smo dobili i donaciju neophodnu za realizaciju i današnjeg programa, koji traje duži vremenski period, a danas je samo finale tog projekta. Rekla je Novakovićeva
Jedan od korisnika centra je Zoran Rakanović koji je i sam učestvovao u programu izrade ukrasnih predmeta na današnjoj izložbi, Zoran je zadovoljan programom i o vemu tome je rekao:

Ovo je meni pomoglo dosta u resocijalizaciji, s obzirom da su psihički pacijenti na neki način obilježeni i nalaze se na margini društva, zahvljujućiovom programu mi imamo svoj prostor gdje se sastajemo, družimo, igramo društvenih igara i evo izrađujemo ove predmete koje vidimo. To meni a ostalim korisnicima Centra dosta pomaže jer se osjećamo punopravnim članovima društva. Rekao je Rakanović.

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Zvorniku (FOTO)

Jedan od prolaznika i posjetilaca današnje izložbe je i Svetlana Lukić koja je zadovoljna kupljenim ukrasnim predmetom te je dodala ovo je pravo lijepo izrađeno, i sve je jako dobro, ko bude kupovao danas neće se pokajati i imat će šta drugom pokloniti ili pokazati. Rekla je Svetlana.

Prema posljednjim istraživanjima procjenjuje se da oko 450 miliona ljudi pati od mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja ili od psihosocijalnih problema, kao što su oni vezani za zloupotrebu alkohola i raznih psihoaktivnih supstanci.

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Zvorniku (FOTO)

Mnogi od njih pate tiho i sami, isključeni iz svojih porodica i socijalnog okruženja. Većina je diskriminisana, isključena, marginalizovana. 

Zaposlenici i korisnici usluga Cetra za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Zvornik i članovi UG ZVONIK (Udruzenje za podrsku porodicama licima i zajednici u mentalnom zdravlju) su ispred Doma zdravlja prigodnom prodajnom izlozbom obiljezili Dan mentalnog zdravlja. Rekla nam je predsjednica udruženja “Zvonik” Novka Rašević.

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Zvorniku (FOTO)

Na ovaj načinin je na najljepši način prezentovana važnost mentalnog zdravlja u našem gradu, a svi prolaznici su se mogli uvjeriti da je liječenje i prevencija mentalnih oboljenja moguća i da je potrebno jako malo i da se svi ukljičimo kako bi zajednički rješavali ove probleme.

logo za zdravlje

(Zornicki.ba)