Uspješno organizovan Sajam poljoprivrede i privrede u Vlasenici

0
Uspješno organizovan Sajam poljoprivrede i privrede u Vlasenici
Sajam u Vlasenici

U Vlasenici je  na 3. Sajmu poljoprivrede i privrede, proizvode predstavilo blizu 70 poljoprivrednih proizvođača i privrednika iz regiona.

Uspješno organizovan Sajam poljoprivrede i privrede u Vlasenici
Sajam u Vlasenici

Sajam je svečano otvorio načelnik opštine Miroslav Kraljević, koji je rekao da je cilj organizatora da Sajam postane tradicionalan, a lokalnih vlasti da animiraju poljoprivredne proizvođače.

“To je nešto što budućnost nameće, jer će nas ta globalna svjetska priča o globalnom zagrijavanju natjerati da se vratimo tamo gdje smo ponikli i da zemlju koju imamo iskoristimo na najbolji način. Mi resurse imamo i sve je u našim rukama. Koliko budemo radili toliko ćemo i imati. Opština Vlasenica će pojačati budžet u idućoj godini kada je u pitanju poljoprivreda, subvencije i pomoć. Očekujemo apsolutnu pomoć Vlade Republike Srpske, našeg resornog ministarstva”, naglasio je Kraljević, obraćajući se okupljenima u Srednjoškolskom centru, gdje je održana manifestacija.
Viši stručni saradnik za agroekonomiju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Sanja Ninković rekla je novinarima da je resorno ministarstvo podržalo ovu značajnu sajamsku manifestaciju.

“Imamo naše pravilnike u kojima podržavamo ljude koji se bave svim vidovima poljoprivredne proizvodnje, a sve to s ciljem da se obezbijedi njihova materijalna egzistencija i da se zadrže na ovom području”, navela je Ninkovićeva.

Samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Vlasenica Rade Mališević rekao je da su juče, u okviru predsajamskih aktivnosti, organizovana i stručna predavanja iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje.

“Imali smo eminentne stručnjake iz Banjaluke, Bijeljine i Bratunca, koji su održavali predavanja iz oblasti povrtarstva i voćarstva, stočarstva, te iz oblasti klimatskih promjena”, rekao je Mališević u ime organizatora Sajma, opštine Vlasenica.

U okviru Sajma organizovana je i bogata ponuda gastro specijaliteta, koje su pripremile članice Udruženja žena “Podrinje” iz Vlasenice.
Dodijeljena su i priznanja i zahvalnice za postignute rezultate iz oblasti stočarstva, kozarstva, povrtlarstva, govedarstva i konjarstva, za rezultate iz oblasti humanitarnog rada, za promociju domaće radinosti, najbolje uređen štand, te institucijama, preduzećima i organizacijama koje su podržale organizaciju Sajma.

Pored održanog sajma u Vlasenici, održan je i tradicionalni Miholjdanski vašar, koji se u ovom gradu održava od 1903. godine.