Više od 30 tona kukuruza ubrano na poljoprivrednom gazdinstvu Halilović u Križevićima (FOTO)

0
Pročitajte kako uplaćivati staž, zdravstveno i druge obaveze putem komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva
Sejad Halilović sa kukuruzom ubranim 2017. godine

Više od 30 tona kukuruza ubrano je do sada na poljoprivrednom gazdinstvu Halilović u Križevićima. Iako je ova godina bila sušna i teška za veliki broj poljoprivrednika, Halilovići u Križevićima nisu imali takvih problema.

Više od 30 tona kukuruza ubrano na poljoprivrednom gazdinstvu Halilović u Križevićima (FOTO)
Sejad Halilović sa kukuruzom ubranim ove godine

Ovih dana Halilovići privode kraju berbu kukuruza na svojim posjedima koje su zasijali u Križevićima i okolnim mjestima.

Prema procjeni Sejada Halilovića domaćina poljoprivrednog gazdinstva, do sada je ubrano između 28 i 30 tona, a preostalo je još šest dunuma zasijanih kukuruzom da se oberu u narednim danima.Više od 30 tona kukuruza ubrano na poljoprivrednom gazdinstvu Halilović u Križevićima (FOTO)
Jedna od Halilovićki

Prema riječima Sejada, na posjedima koje obrađuje poljoprivredno gazdinstvo Halilović izbjegnuti su gubici od suše zahvaljujući ponajviše jesenjem oranju parcela koje se kasnije zasijavaju kukuruzom i to u rano proljeće.

Sejad je zahvalan prije svega Bogu na hljebu kako on kaže, a koji mu je podario iz zemlje, a onda i svojim ukućanima koji sami uspjevaju stići obraditi svu zemlju i pobrinuti se o savremenoj farmi krava muzara.

Halilovići u savremenom stajskom objektu trenutno drže više od dvadeset muznih grla. Laktofriz koji koriste za vlastite potrebe je na raspolaganju i svim manjim proizvođačima mlijeka iz Križevića ukoliko žele svoje proizvod prodavati mljekarama.

Više od 30 tona kukuruza ubrano na poljoprivrednom gazdinstvu Halilović u Križevićima (FOTO)
Jedan od mnogobrojnih traktora sa ovogodišnjim kukuruzom

Pored dobrog ovogodišnjeg prinosa kukuruza, prema riječima Halilovića, hrane ima i više nego dovoljno jer su tone kukuruza i silirane hrane ostale od prethodne godine, a koje se ovih dana počinju trošiti.

Meni i mojoj porodici koja održava ovo gazdinstvo nikada nije problem proizvesti dovoljno hrane, više nam je problem dovoljna količina vode za stoku, ali i to nekako rješavamo.

Kapaciteta i mogućnosti imamo da sutra proširimo kapacitete za deset novih muznih grla, ali se ne smijemo na to usuditi zbog nedostatka kvalitetne radne snage.

Iako nudim platu kao što je i u firmama, niko ne želi ozbiljnije da radi ovaj posao. Kaže nam Halilović dok sa svojim ukućanima skladišti novoubrani kukuruz.

Više od 30 tona kukuruza ubrano na poljoprivrednom gazdinstvu Halilović u Križevićima (FOTO)
Jedan od Halilovića, pripadnik je policije, a najmlađi višestruki prvak u borilačkim vještinama. Ženski dio porodice Halilović, pored kućnih obaveza često je i na njivi, posebno u vremenima zasijavanja i berbe plodova koje uzgaja ova vrijedna porodica.

(Zvornicki.ba)