Na planinama pao snijeg, narednih dana još obilnije padavine

0
Pred nama je oblačna i hladna sedmica sa mrazom, snijegom i kišom

Snijeg je jutros počeo padati na većini planina u našoj zemlji, što potvrđuju i snimci s Bjelašnice, Jahorine, Igmana, Vlašića, Romanije.

Na planinama pao snijeg, narednih dana još obilnije padavine

Prema prognozama hidrometeoroloških zavoda, snijeg će danas padati na visinama iznad 1.200 metara nadmorske visine, dok se u nižim dijelovima zemlje očekuje susnježica i kiša.

Najviše snijega jutros je palo na Vlašiću i Jahorini.
Snijeg je od jutros zabijelio ulice preko Romanije, ali su prohodni svi magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske regije. Sudeći prema snimcima s kamera na Bjelašnici, Jahorini i Vlašiću, do kraja dana snijeg će u potpunosti prekriti najviše dijelove ovih ljepotica, što će naročito obradovati ljubitelje skijanja koji nestrpljivo čekaju novu sezonu.

snijeg2

Meteorolozi narednih dana prognoziraju još niže temperature, zbog čega se očekuju još obilnije snježne padavine na planinama i planinskim prevojima. Jutarnje temperature bit će uglavnom niske širom BiH, a kretaće se između 1 i 6 stepeni celzijusa. Na planinama će se temperature spuštati ispod nule u noćnim satima.

Sutra će u BiH biti umjereno oblačno, dok se na jugu zemlje očekuje jaka bura. Po kotlinama i uz riječne tokove biće maglovito. Najviša dnevna temperatura kretaće se između 6 i 12, na jugu zemlje do 16 stepeni.

Prema pisanju medija iz Srbije za ovo nevrijeme zaslužan je Đenovski ciklon koji je doneo nagli pad temperature i kišu.

Kiša će padati u cijeloj Srbiji, posebno u zapadnim krajevima, dok će u Vojvodini kiša biti slaba i povremena pa se očekuje najmanja količina padavina. U proseku se očekuje oko 20 litara kiše po metru kvadratnom, dok lokalno može pasti i do 60 litara. To je otprilike za dva dana kiše koliko ne padne za ceo oktobar.

Vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa te je moguće izlivanje, i u pijedinim dijelovima sa umjerenim porastom uz mogućnost približavanja upozoravajućim nivoima.

Privremeno razvedravanje i prestanak padavina nas očekuje u četvrtak i petak, dok se za vikend vraća oblačno i kišovito vreme.

(Klix/srbijadanas)