Učenici proizvode sokove od voća iz vlastitog voćnjaka

0
Učenici proizvode sokove od voća iz vlastitog voćnjaka
Škola u Prijedoru

Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor u prvoj polovini septembra dobila je liniju za proizvodnju prirodnog soka, kojeg učenici prave od voća iz sopstvenog voćnjaka.

Učenici proizvode sokove od voća iz vlastitog voćnjaka
Škola u Prijedoru

Pored toga prave polutvrdi sir, zimnicu te marmeladu, čijom prodajom finansiraju i pokrivaju osnovne troškove održavanja prakse, te time daju dobar primjer svim srednjim stručnim školama u BiH.

Suzana Mršić, profesor stručnih predmeta za prehrambenu struku u ovoj školi, kaže da prave 100 odsto prirodne sokove.
„Linija je manjeg kapaciteta isključivo za potrebe praktične nastave, ali da bi se praksa sama finansirala, radićemo i uslužno za stanovništvo. Baziraćemo se na sok od jabuke i eventualno od kruške, ali ćemo u zavisnosti od sezone praviti i sok od višnje, mrkve, cvekle“, rekla je Mršićeva.

Škola posjeduje svoj voćnjak u okviru prakse za poljoprivredne tehničare, koji je zasađen jabukama različitih sorti, od kojih će prehrambeni tehničari i prehrambeni prerađivači praviti sok.

Mršićeva kaže da prave i sir, zimnicu, te da prerađuju paprike i paradajz iz vlastitog plastenika. Takođe planiraju praviti marmeladu od mušmula koje sada pristižu.

„Nemamo veliki kapacitet proizvodnje pa nam je kvalitet broj jedan. Nije nam interes velika količina i zarada, nego da djeca imaju stručnu praksu. Njihova spremnost nakon završene škole neće biti upitna“, kaže Mršićeva.

Dodala je da proizvode koje naprave vrlo brzo prodaju građanima, profesorima i roditeljima učenika.

„Odlična je ideja da se škole opremaju kako bi se djeca upoznala sa različitim tehnologijama. Linija koju smo dobili je između industrijskog i zanatskog tipa, pa učenici učestvuju u svim fazama rada – od pripreme do krajnjeg proizvoda, a odgovornost za operaciju preuzimaju samostalno“, pojasnila je Mršićeva i istakla da učenicima ovo može biti ideja za osmišljavanje vlastitog biznisa jer je proizvodnja manjeg kapaciteta pa se može raditi i u kućnim uslovima.

Voćnjak i radovi u decembru
Vocnjak jabuke

Pojedina odjeljenja ove škole, kako nam ona kaže, imaju praksu i van škole, kako bi se upoznali s industrijskom proizvodnjom.

Oni svoje proizvode prodaju u opremljenom prodajnom prostoru u školi, gdje sok prodaju u povratnim staklenim ambalažama od 1,5 KM, odnosno 2,5 KM za nepovratnu ambalažu.

Medina Ramić, učenica četvrtog razreda prehrambenih tehničara u ovoj školi, kaže da je izuzetno zadovoljna praksom kojom stiče iskustvo.
„Meni je najzanimljivija proizvodnja sira i soka od jabuke, jer je proces jako zanimljiv za posmatranje. Prije srednje škole nisam imala iskustva, a ovdje sam naučila mnogo toga što bih mogla primijeniti poslije i lakše pronaći posao“, rekla je Medina.

Mladen Dražić, direktor škole, kaže da je veliki broj časova praktične nastave zastupljen u školi, te da učenike šalju i u preduzeća koja mogu obezbijediti kvalitetnu praktičnu nastavu.

„Kroz raniji period opremali smo radionice kako bi praksa bila kvalitetnija i pod kontrolom naših tehnologa, da bi učenik tokom školovanja istinski naučio teoretska znanja i vještine s kojima bi se sutra mogao naći na tržištu rada“, rekao je Dražić i dodao da pored prerade sokova njihovi pekari u školi prerađuju pšenično brašno, raž i heljdu.

Momir Širko, koordinator za privatni sektor programa „Prilika plus“, kaže da je Poljoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru primjer za sve poljoprivredne škole u čitavoj BiH kako se radi praktična nastava.

„Oni imaju zemljište na kojem uzgajaju voće i povrće, zatim plasteničku proizvodnju, imaju siraru, a sada i liniju za proizvodnju soka. Ovom donacijom pored linije za proizvodnju soka, dobili su još opreme, noževe, staklene boce, tegle, rashladnu vitrinu. Svoje proizvode prodaju pa ulažu u poboljšanje prakse“, rekao je Širko.

Istakao je da je jedini razlog zbog čega je Poljoprivredno-prehrambena škola ušla u njihov projekat organizacija praktične nastave, kako kaže Širko, jer su svjesni činjenice da na tržištu rada ima dosta nezaposlenih, a da veliki broj njih nema vještine.

„Škola je prepoznata kao ustanova čiji učenici pronalaze posao godinu dana nakon završetka školovanja na svojim gazdinstvima ili eventualno u industriji i preradi hrane“, ističe Širko.

Učenici proizvode sokove od voća iz vlastitog voćnjaka
Ogledni primjer

Dodao je da je linija za proizvodnju soka pomoć Vlade Švajcarske koju implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i program „Prilika plus“, posredstvom projekta Agencije za razvoj „Preda“, te da generalno rade na sektoru obrazovanja i privrede. Vrijednost donacije je oko 21.000 KM.

Izvor: Nezavisne